Plamen se nastavlja širiti: U prosincu otvara novu topionicu

Vinko i Milan Matijević
(FOTO: Lidija Galić)

12.11.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 10989

Tvrtka Plamen ovu će godinu završiti s dobiti od 20 milijuna kuna. Svake godine produktivnost tvrke raste za pet do deset posto, a 397 Plamenovih radnika imaju 21 posto veće plaće od ostalih u ovoj branši.

- U zadnjih smo desetak godina HEP-u dali oko 50 milijuna kuna jer smo bili na neki način pljačkani. U energetiku ćemo u ovoj godini investirati gotovo 60 milijuna kuna. Pet milijuna smo investirali kako bi dobili nižu cijenu energije. Sredinom prosinca u pogon ćemo pustiti novu topionicu kapaciteta 180 tisuća tona litine. Umjesto dosadašnjih 14 tisuća tona odljevaka godišnje proizvodit ćemo 18 tisuća tona. Radna nam je gotovo svaka subota, što znači da imamo previše posla. U proširenje kapaciteta ljevaonice ulažemo oko sto milijuna kuna - rekao je Milan Matijević, predsjednik uprave Plamena tijekom današnjeg susreta sa saborskim zastupnikom Franjom Lucićem, županom Alojzom Tomaševićem i gradonačelnikom Vedranom Neferovićem. Matijević je podsjetio da su građevinske dozvole za trafostanicu čekali godinu dana.




- To je takva birokratska barijera da jednostavno morate biti virtuoz kako bi riješili sve to što je netko zamislio i čovjek se pita isplati li se uopće u Hrvatskoj što ulagati - požalio se Matijević.


Vinko Matijević, član Uprave dodao je da je Plamen u dvije godine investirao oko 70 milijuna kuna bez ijedne kune kredita.

Nezadovoljan je potezima koje povlači sadašnja Vlada prema gospodarstvu. Potkrijepio je to primjerom Plamena koji je morao platiti 50 milijuna kuna jer se, kako kaže, netko 2003. godine sjetio povećati gospodarstvu cijenu struje za 25,5 posto.

Oko 80 posto svojih proizvoda Plamen plasira na inozemno tržište. Napuštaju tržište bivših socijalističkih zemalja te se sve više okreću k zapadu.

- Iduće godine otvaramo tržište u Francuskoj. Plamen indirektno zapošljava još 300-tinjak ljudi u malim firmama koje su naslonjene na nas. 2015. godine, kada linije za preradu budu u punoj funkciji, stvorit će se uvjeti za stotinjak novih radnih mjesta - rekao je Matijević.

Saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Vedran Neferović ovih dana obilaze gotovo sve tvrtke i poduzetnike na području Požeštine kako bi zajedno našli rješenja za prepreke na koje nailaze u svom poslovanju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI