Božja čestica prikazana kroz Darth Vadera, Asteriksa i Obeliksa

Vuko Brigiljević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.05.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3577

Vuko Brigiljević s Instituta Ruđer Bošković i suradnik švicarskog CERN-a održao je predavanje "Higgsov bozon ili Božja čestica! Otkriće nove čestice u CERNu i njezino značenje!?". "Tribina četvrtkom" u Dvorani Sv. Terezije Avilske je mogla imati i veći odaziv jer se mnogi pitaju što je "Božja čestica".

- To ime ne koristimo u struci jer vuče na krive zaključke. Krivi su izdavači knjige Leona Ledermana. On je nakon mnogo muke i neprospavanih noći odlučio nazvati je "Prokleta čestica", a oni su je preimenovali - objasnio je fizičar.

Na pristupačan način je ispričao kako je to čestica neobične mase. Usporedio je njezino traženje s istraživanjem dijelova u sudaru helikoptera. Koristio se Darth Vaderom, scenama iz Asteriksa i Obeliksa te dinosaurom pri objašnjavanju.


- Istraživanje je poput bacanja kocke, samo što trebate milijunima puta dobiti šesticu zaredom da potvrdite da nešto vjerojatno nije slučajno.


Mnogi se pitaju kakve koristi imamo od ovih istraživanja.

- Ne ciljamo za primjenama, ali one proizlaze iz boljeg razumijevanja temeljnih zakona prirode. Tehnologija koju smo trebali za pokuse često nije postojala, inženjeri su nam rekli: "Vi ste ludi, to se ne može", a napravili smo. Ona se da iskoristiti na drugim mjestima, npr. bolje razumijevanje čestica u jezgri je je dalo mogućnost za terapije tumora na osjetljivim mjestima. Web je stvoren na CERNu jer nam trebao sustav za razmjenu informacija.

Uz gorljivo naglašavanje važnosti vjere i kršćanstva u znanosti, istaknuo je da materijalni svijet nije loš.

-  Sa strane fizike otkrivam zakonitosti da svijet nije slučajan. Sve što vidimo ima svoje temelje u Bogu. Svijet nije plod borbe dobra i zla. Kreacionist sam, ali vidim svemir kao nešto u stalnom razvoju. Materijalni svijet je u temelju dobar, ne mogu razumjeti kako neko smatra da diveći mu se, vrijeđa Boga - rekao je.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI