Hotspot na Trgu Sv. Trojstva, uskoro u cijelom centru grada

Na Trgu Sv. Trojstva odnedavno se može besplatno pristupiti internetu
(FOTO: Matea Pandžić)

26.07.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14567

"Hotspot", gradsko područje otvoreno za besplatni pristup internetu odnedavno je Trg Sv. Trojstva u Požegi. Grad Požega je uložio 25.000 kuna, a 6.000 kuna odobreno je temeljem programa Ministarstva turizma.
Kako doznajemo to nije sve, besplatni pristup se širi na cijeli širi centar grada te obrazovne institucije. Planiraju se investicije u iznosu 100.000 kuna.

- "Hotspot" smo uveli 1. srpnja radi fiskalizacije na tržnici, ali time smo pokrili cijeli trg. Koristiti ga mogu i svi građani i gosti jer nema nikakve lozinke. Planiramo postavljanje dodatnih pristupnih točaka na institucijama poput Veleučilišta, Gospodarske komore, Biskupije te svih škola u Požegi. Predali smo zahtjev za sufinanciranje navedenim institucijama, što se tiče srednjih škola očekujemo da se uključi i Županija s dijelom sredstava kao njihov osnivač. Dio sredstava ćemo sigurno namaknuti i pomoću Ureda za europske fondove preko kojeg ćemo se prijaviti za sredstva EU. Prve nove pristupne točke možemo očekivati do kraja godine - izjavio je Mario Pilon, dogradonačelnik Požege.




Ograničenje za Youtube i skidanje sadržaja


Projekt je još u testnoj fazi, a brzina bi trebala biti oko 4 megabita u sekundi. Neće biti moguće korištenje "torrenta" i drugih servisa za skidanje filmova na internetu, a upotreba nekih stranica poput YouTubea će biti ograničena. Osnovna namjena je besplatni pristup osnovnim servisima poput elektroničke pošte, a ciljani korisnici su učenici, studenti i gosti. Testirali smo i brzinu koja je na cijelom trgu iznosila oko 20 megabita u sekundi za dolazne podatke, no ograničenja će biti postavljena već idućeg tjedna, a postoji mogućnost za rast pristupne brzine kada se poveća broj pristupnih točaka.

Ovakav bežični internet je u nekim hrvatskim gradovima prisutan godinama. Varaždin je to učinio još 2006. godine. Raspitali smo se kakva je situacija u Pakracu i Pleternici.

Pakrac ima već godinama, u Pleternici počeli razmišljati o tome

- U gradskom centru na Trgu dr. Franje Tuđmana imamo "hotspot" već dvije godine gdje se građani mogu koristiti besplatnim internetom. Ne sjećam se koliko nas je sve to stajalo, ali nije bilo puno jer smo se kompenzirali s HT-om kojem smo omogućili postavljanje antenskog stupa na Gradsku kuću. Imamo i bežični internet u okolici gradske knjižnice već 4 godine, oko financiranja pomoglo je Ministarstvo kulture. Mislim da bi bilo dobro da cijeli grad bude slobodna internetska zona, svakako razmišljamo u budućnosti o širenju mreže - priča Davor Huška, gradonačelnik Pakraca.

- Razmišljamo već dugo o toj ideji, za sad još moramo ispitati koje su najbolje lokacije za postavljanje, vidjeti tehničke detalje, a svakako ćemo se prijaviti i za neka sredstva Europske unije u čemu imamo iskustva, no prvo moramo utvrditi koliko će nas to koštati - rekao je Domagoj Katić, dogradonačelnik Pleternice.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI