Postani modni tehničar: Obrtnička škola nudi novo zanimanje

Modna revija
(FOTO: Obrtnička škola Požega)

16.05.2013. | P.R.
Pregleda: 12127

Obrtnička škola u Požegi jedna je od tri škole u RH kojima je odobren upis učenika u novo zanimanje pod nazivom „Modni tehničar“. Učenici osmih razreda umjesto dosadašnjeg odjevnog tehničara moći će postati modni tehničari.

Novi kurikulum nastao je na osnovu sistematskog istraživanja potreba gospodarstva, a u njegovoj izradi sudjelovali su predstavnici gospodarstva, poslodavaca, fakulteta, sindikata te nastavnika srednjih škola. Pri izradi kurikuluma Agencija za strukovno obrazovanje angažirala je i dvije nastavnice obrtničke škole iz Požege: V. Tomić Žager i S. Špehar, te time iskazala povjerenje u kvalitetan rad tekstilne struke.

- Škola kao obrazovna institucija mora ponuditi mogućnost stjecanja znanja koja su potrebna industriji kako bi se razvijala. Modni tehničar je kurikulum koji sadržajem obuhvaća suvremena znanja tražena kod nas i u Europi. To su prvenstveno znanja za rad u softverima za razvoj proizvoda. Svojim sadašnjim i budućim učenicima nudimo mogućnost stjecanja suvremenih i traženih znanja, kroz korištenje najsuvremenijih softvera za dizajn i 3D konstrukciju modela. To su znanja koja firmama omogućavaju brzu reakciju na narudžbu male serije proizvoda jer znatno skraćuju vrijeme pripreme, a isto tako im omogućavaju razvoj vlastitog proizvoda koji mogu bez izrade uzorka vizualizirati i simulirati na 3D modelu. Za razliku od programa odjevnog tehničara kod kojeg je naglasak na proizvodnji odjeće, novi kurikulum je proširen na proizvode tekstilnog interijera, izradu modnih dodataka, promociju i prodaju proizvoda od tekstila te znanja o pokretanju vlastite tvrtke. Učenici mogu birati ovisno o svojim interesima i sklonostima između nekoliko izbornih predmeta: tradicija, kostimografija, moda, poslovne komunikacije i nove tehnologije. Zanimanja u tekstilu su izrazito kreativna i stoga zanimljiva učenicima koji vole crtati, stvarati i biti drugačiji. Spoj kreativne struke i općih znanja otvara mogućnosti samostalnog rada ili studiranja - pojašnjava Sanja Špehar, jedna od sudionica u izradi ovog projekta.


Obrtnička škola Požega poziva sve učenike osmih razreda da ih posjete i o svemu se informiraju iz prve ruke sutra (u petak 17. svibnja) u Obrtničkoj školi na Danu otvorenih vrata, pogledaju za njih pripremljene kreativne radionice i sami sudjeluju u njima, izložbe i modne revije učenika te riješe eventualne dileme oko izbora budućeg zanimanja.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI