Obrtnička škola se modernizira prema zahtjevima tržišta

Predstavnici Obrtničke škole razmijenili su iskustva sa sličnim školama u Europi. Fotografija iz Stockholma
(FOTO: Obrtnička škola Požega)

22.04.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 10043

Kontinuirano usavršavanje i obrazovanje temelj su lakšeg pronalaska radnog mjesta. Upravo iz tih razloga Obrtnička škola u Požegi provodi projekt u sklopu IPA fonda vrijedan preko milijun kuna. Ovo je prva takva potpora jednoj tekstilnoj školi kojom će škola izvršiti modernizaciju programa, a prema zahtjevima gospodarstva.

- Ovim projektom hvatamo vlak s obrazovanjem na zapadu i postajemo jedna od vodećih tekstilnih škola u Hrvatskoj s najsuvremenijom opremom i kvalitetno educiranim kadrom. Želimo zadržati pametni i skuplji dio proizvodnje, a to je dizajn i konstrukcija, te osposobiti naše učenike za europsko tržište - kaže Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole.




S obzirom da je danas tekstil rad za računalom, dizajn i konstrukcija, nova oprema uključuje ploter za ispis krojeva u prirodnoj veličini, digitalizator, 15 specijaliziranih prijenosnih računala za rad te najsuvremeniji program za dizajn i 3D konstrukciju.




- Naši učenici provedbom ovog projekta dobivaju najsuvremenije obrazovanje u Europi te će tim znanjem moći konkurirati na bolje plaćenim radnim mjestima jer nemaju svi mogućnost ovakvog obrazovanja - ustvrdila je Dijana Ferković, menadžerica projekta.



U sklopu projekta nastavnici s priznatim stručnjacima u području tekstila u Hrvatskoj izrađuju novi kurikulum koji uključuje CAD programe za razvoj proizvoda. Program će biti implementiran od početka iduće godine kroz dodatnu nastavu za učenike.



- U sklopu projekta posjetili smo Mađarsku i Švedsku, te smo na tekstilnoj akademiji i još četiri škole imali priliku upoznati njihov obrazovni sustav i način rada - kaže profesorica Sanja Špehar uz napomenu kako je za uspjeh projekta potreban doprinos cijelog tima ljudi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI