Otvorena skijaška sezona: Dođite na Omanovac!

Davor Babić iz Požege otvorio je sezonu skijanja na Omanovcu
(FOTO: Mario Barać)

10.12.2012. | Mario Barać
Pregleda: 15499

Ovih dana slušamo o brojnim problemima koje je prouzrokovao obilan snijeg, ali su istovremeno na svoje došli ljubitelji snježnih radosti, posebno skijanja, jer je danas započela skijaška sezona na stazi „Ivica Kostelić“, kod planinarskog doma „Omanovac“ nedaleko Pakraca.

Sezonu otvorili Požežanin i Lipičani

Zanimljivo, sezonu skijanja je otvorio Požežanin Davor Babić koji je s društvom potegnuo do Pakraca samo zbog skijanja.


– Cijelo društvo je došlo i ovdje smo po prvi put. Danas ćemo upoznati stazu i vučnicu, a prvi dojam je da je staza OK, rekao je Davor.


On se prvi spustio niz još potpuno neutabanu stazu koju su ratrakom uređivali Lipičani Marijan Josipović i Mario Lipušić.


Marijan Josipović

– Ima dovoljno snijega, ali ne bi bilo loše da ga je palo još, ističe Marijan koji je vašem novinaru omogućio da se po prvi put u životu vozi ratrakom i uvjeri se koliko je vještine potrebno za taj posao.

Osim skijaša koji se tek očekuju u većem broju, na Omanovcu smo zatekli i sanjkače pa čak i tri snowboardera.

Skijanje svako popodne od 15 sati

- Skijalište će biti otvoreno svakog dana u poslijepodnevnim satima, i to od 15 sati, a već nekoliko godina na raspolaganju imamo i rasvjetu pa možemo skijati i u večernjim satima, rekao je Zvonimir Miler, organizator skijanja s kojim smo razgovarali u ugostiteljskom objektu gdje se posjetitelji mogu ugrijati i okrijepiti toplim napicima.

Za građane je možda i najvažnija informacija da je cesta prema skijalištu na Omanovcu prohodna i ove godine odlično očišćena. Do izlaska iz sela Kraguj kolnik je potpuno očišćen od snijega, a potom se cesta sužava.

Vozači oprez!

Upravo zbog toga vozače pozivamo na oprez te skrećemo pozornost da kod mimoilaženja vozila koja se spuštaju s Omanovca, propuste one koji se prema voze prema skijalištu. Kako se bližite domu, cesta je na sve više mjestima prekrivena snijegom i ledenom korom, ali se po njoj vozi bez većih problema, uz manja proklizavanja.



Oprez je potreban i stoga što je na većem dijelu ceste prema Omanovcu kolnik mokar od topljenja snijega, a u večernjim satima, zbog niže temperature, voda se ledi što kolnik čini vrlo klizavim.

Hladnije nekoliko stupnjeva – toplo se obucite

Dobro je znati da je na Omanovcu više snijega nego u gradu, po našoj procjeni oko 40 centimetara, a na mjestima ima nanosa visokih i do metar. Također, i temperatura je za nekoliko stupnjeva niža nego u gradu, a na Omanovcu puše i neugodan sjeverni vjetar pa svima koji se odluče popodne provesti na ovom izletištu, preporučamo topliju odjeću i obuću.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI