Prekopakranski vez nagrađen na reviji narodnih nošnji Hrvatske

Anamarija Blažević s nagrađenom nošnjom
(FOTO: KUD Seljačka sloga)

19.10.2012. | Mario Barać
Pregleda: 8620

Narodna nošnja Kulturno-umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, koju je nosila Anamarija Blažević, osvojila je drugu nagradu na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske, koju su 14. listopada organizirali članovi KUD-a „Trnjani“ pored Slavonskog Broda.

Posebnost prekopakranske nošnje koja se natjecala u konkurenciji 21 nošnje iz cijele Hrvatske su oplećak i skuti – vrlo zahtjevni dijelovi nošnje koju su vezle Prekopakranske žene Zlata Svjetličić i Jakomina Šmit.

– To je takozvani „prekopakranski uzorak“ vezenja i šnjitanja oplećka i skuta gdje su na poprsju rađene „rode“, a na rukavima „paunovo perje“. Takav način rada je jedan od najstarijih vezova koji su se nekada stavljali na nošnje, pojašnjava 61-godišnja Zlata.


Oplećak i skute su radili prema starim modelima narodnih nošnji, a da bi napravili što vjerodostojniju repliku, koristile su se i fotografijama iz obiteljskih arhiva.


Za jednu nošnju 2 do 3 mjeseca rada

Zlata pojašnjava da je izrada narodne nošnje zahtjevan i dug postupak.

– Nekad je praksa bila da se za svaku zimu napravi jedna nova nošnja. Mi smo u posljednje dvije godine za prekopakranski KUD napravile 7 ženskih narodnih nošnji, a za jedne skute i oplećak potrebno je raditi 2 do 3 mjeseca. Pod uvjetom da se radi svakodnevno, između 3 i 4 sata jer oči jednostavnu ne daju duži rad, pojašnjava Zlata koja je krije kako je presretna nagradom.

– Sretna sam jer su stručnjaci prepoznali naš trud i rad, a najzadovoljnija sam jer smo uspjeli napraviti narodnu nošnju identičnu onoj kakva se u Prekopakri nosila prije stotinu godina, tvrdi Zlata koja je, zajedno s Jakominom i bila na reviji u Trnjanima.

Dodaje da je sada u planu izrada i muških narodnih nošnji koje, kako kaže, nisu tako komplicirane i zahtjevne jer kod njih nema vezenja.

Nošnja koju je nosila Anamarija Blažević sadrži i opanke izrađene u Ivanić Gradu, novu pregaču koja je rađena u Grabovcu, paculjicu, osnosno pokrivku za glavu, zajedno s maramom i drhtavcima koji su rađena u Prekopakri, dok je „kobasicu“ – nakit koji se stavlja oko vrata, izradila Pakračanka Cvija Grčević.

Pet sati u nošnji

- Bila mi je velika čast što me KUD odabrao da nosim ovu nošnju koja je osvojila vrijednu nagradu. Iako sam u nošnji taj dan bila od 16 pa sve do iza 21 sat, nije bilo naporno i teško, rekla je Anamarija kojoj je pri oblačenju pomagala Jasminka Rihtarić.

Osim priznanja za nagradu i zahvalnice za sudjelovanje na ovoj reviji koja se održala drugu godinu zaredom, prekopakranski KUD je nagrađen i kutijom s priborom za izradu narodnih nošnji te novčanom nagradom od 1.000 kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI