Svaki četvrti heroinski ovisnik uspije se izliječiti

Štand u pješačkoj zoni
(FOTO: Domagoj Katić)

26.06.2012. | Domagoj Katić
Pregleda: 9650

"Iako je u javnosti uvriježeno mišljenje kako je terapija vremenski ograničena, prava istina je da ona traje cijeli život jer šanse za potpuno izlječenje su 25 posto", rekao je Zlatko Sliško iz Centra za prevenciju i bolničko liječenje ovisnosti na današnjoj akciji obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv droge.

Edukacija i prevencija

- Upravo je to jedan od razloga ove akcije kojoj je osim prevencije cilj i edukacija ovisnika o teškim drogama, navodi Sliško te dodaje kako Centar za prevenciju i bolničko liječenje ovisnosti broji 35 do 40 registriranih ovisnika o teškim drogama, dok je stvarna brojka puno veća. Centar obavlja i testiranje na HIV, hepatitis i ostale bolesti koje su povezane sa ovisnošću.

Heptanonska terapija pod strogom kontrolom


Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra i PU požeško-slavonske u pješačkoj zoni su dijelili edukativne letke i prikazivali uzorke droga i uređaje za konzumaciju.


- Kako bi heptanonska terapija bila pod kontrolom korisnici je primaju u samom Centru, a samim time se sprječava i daljnja ilegalna distribucija heptatona. Nažalost, iako ne postoje teorije koje bi to dokazale, praksa pokazuje da ovisnici o lakim drogama s vremenom prelaze na konzumaciju heroina - izjavio je Sliško.

Policija: Povećana broj kaznenih djela prodaje teških droga

Josip Vidović, vođa grupe kriminaliteta droga izrazio je svoje zadovoljstvo, kako je on rekao, stagnacijom registriranih broja ovisnika i zapljenom teških droga.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI