Najbrži street racer: Onaj osjećaj kad dođeš do cilja - živ

Vlado Moravek na tronu
(FOTO: Iz priv. kolekcije V. Moraveka)

16.05.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 14180

"Street race" naziv je sve popularnijeg sportskog natjecanja u što većem ubrzavanju automobila na 402 metra. Vlado Moravek iz Jakšića sudjeluje već skoro 10 godina na ovim natjecanjima, a tijekom zadnjih par godina jedan je od najbržih trkača u Hrvatskoj i na cijelom Balkanu.

Na zadnjem takvom natjecanju, održanom prošlog vikenda u Osijeku, Vlado je osvojio 1. mjesto u najjačoj kategoriji "10 pro". Sudjelovalo je stotinjak natjecatelja iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije. Vlado je prethodno pobijedio i na Grobniku. Do kraja ovogodišnjeg prvenstva preostalo je još pet utrka, a ako sve bude prema planu, lako bi mogao osvojiti titulu najboljeg street-racera području zemalja bivše Jugoslavije.

- Za ovaj sport se treba dobro pripremiti vozilo, dobro ga srediti i "nabrijati". Natječem se kadetom E-modela, to je takozvano "jaje". Ima 750 konjskih snaga - rekao je Moravek, koji je 402 metra prešao za 10,3 sekunde.


Po zanimanju autolimar, Vlado je vlasnik tvrtke "Auto-staklo". Cijeli život se bavi automobilima pa je očekivano uspješan u ovom sportu. Kaže da su za uspjeh, osim dobrog sređivanja vozila, jako važni i dobri refleksi jer izlazna brzina na cilju iznosi i do 240 km/h.


- U tom su sportu moguće ozljede, pogotovo ako otkaže neka funkcija na automobilu. Moj kolega je doživio nesreću u BiH, a ja sam se jednom okrenuo u krug pred ciljem pri brzini od preko 200 km/h. U tom trenutku ne osjećaš strah, samo gledaš da staneš. Tek kada je automobil stao, onda sam se zamislio što se moglo dogoditi.

- Privlači me adrenalin i onaj osjećaj kad dođem do cilja, zaustavim se i shvatim da je sve u redu, dobro je prošlo, živ sam. I još ako sam pobijedio, ma to je nešto neopisivo - opisuje Vlado.


Vladin kadet postiže ubrzanje


Vlado i njegova djevojka Slavica Obradović

Vladina djevojka Slavica Obradović iz Čaglina uz njega je zavoljela ovaj sport i nedavno je počela u njemu sudjelovati. U klasi "13" osvojila je također prvo mjesto.

- Ovo je osobito skup sport. Nagrade su tek tolike da možemo pokriti samo dio troškova puta i svega što ulažemo u svako natjecanje. Sve uspjehe ostvarujem bez sponzora, samo uz pomoć mojih prijatelja koji me prate na natjecanjima i koji su mi potpora, uz njih je pobjeda još slađa - ustvrdio je Moravek u razgovoru za 034portal.

Pogledajte video intervju koji je Moravek dao za portal 1-na-1.com:





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI