Upoznajte tehniku toMago - uživanje u umjetnosti

Marija Igaly
(FOTO: Mario Barać)

19.04.2012. | Mario Barać
Pregleda: 12357

Znate li što je toMago? Većina vjerojatno po prvi puta čuje za taj izraz što i nije čudno jer se radi o inovativnoj umjetničkoj tehnici stvaranja likovnog djela od prirodnih elemenata, odnosno latica cvjetova i raznih biljki. Ovu tehniku izmislila je prije 30 godina Marija Igaly, 75-godišnja Zagrepčanka čija izložba radova je sinoć otvorena u Multikulturalnom centru  Lipiku.

Ovaj umjetnički način stvaranja slike je nagrađen za inovaciju 1999. godine u Genevi i Bruxellesu, a u ovoj tehnici ne koristi se ljepilo ni škare niti ima skica ili predložaka. Koristeći samo pincetu, krhke osušene latice cvijeća se slažu na tkaninu i nakon završetka, slika se prekrije staklom.

Sama autorica za toMago tvrdi kako je opuštajući, vrlo zanimljiv i do samog završetka djela neizvjestan način stvaralaštva.


„Nemoralna“ tehnika jer se ništa ne mora


- Volim u šali reći da je toMago na neki način nemoralan, zato što se u toj tehnici ništa ne mora, rekla je sinoć na otvaranju izložbe Igaly koja izlaže od 1981, do sada je imala 67 samostalnih izložbi, a u Lipiku je na rehabilitaciji jer je nedavno doživjela lom stopala.

Osim po izložbama, ova je umjetnica poznata i po svojim kreativnim radionicama koje održava paralelno. Već je u Domu za djecu u Lipiku održala jednu radionicu, a svi zainteresirani će u srijedu i četvrtak 25. i 26. travnja od 15 sati u lipičkoj knjižnici moći naučiti sve o tehnici toMago.

Besplatne radionice

- Do ideje za ovakav način umjetnosti sam došla sasvim slučajno, nisam plaćala skupa školovanja, tečajeve, nabavljala skupu opremu, platna, boje i kistove i upravo zato su sve moje radionice besplatne. Ideja je došla kada sam pažljivije počela promatrati prirodu i stvari koje često uzimamo zdravo za gotovo, kao što je primjerice trava. U svakoj sam vlati počela uočavati specifičnost i tako je krenulo slaganje raznih motiva. Danas me veseli jer je izgrađena jedna tehnika koja je umjetnički gledano sugestivna i gledatelju daje slobodu pri promatranju, viđenju i emocionalnom doživljaju djela.

Marijinu kreativnost nagradila je i struka pa je tako 1987. godine za svoja likovna ostvarenja 1987. dobila „Zlatni kist“, najviše likovno priznanje.

- U ovoj umjetnosti nema plana, ne možete krenuti raditi neki ciljani motiv jer svaka nova latica, svaki novi element daje novu ideju i to je stvaralački krimić do samoga kraja što ovoj tehnici daje originalnost i draž, pojasnila je umjetnica koja je tehniku nazvala po početnim slogovima imena svoga supruga (Tošo), njenog imena, i imena njenog sina Gorana.

Ovu vrlo zanimljivu i originalnu izložbu koju je organizirala Gradska knjižnica Lipik, a koju je svečano otvorio Ivan Molnar, predsjednik GV Lipik, zainteresirani mogu razgledati do 9. svibnja, svakim radnim danom od 10 do 16 sati, a četvrtkom od 12 do 18 sati.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI