Srednjoškolci iz čaglinskoga kraja preselili u Požegu

Naši sugovornici na željezničkom kolodvoru u Požegi
(FOTO: Vjeran Blašković)

25.01.2012. | Vjeran Blašković
Pregleda: 9974

- Upravo sam dobio informaciju da se zamjenski autobusi za vlak iz Čaglina ukidaju 29. veljače, ostaju u prometovanju samo redovne, komercijalne autobusne linije, rekao je predsjednik Udruge Aleksandar Nenad Fumić iz Migalovaca. Najavio je kako će o prometnoj izoliranosti čaglinskoga kraja pisati saborskim zastupnicima ne bi li ukazao na gorući problem stanovnika toga kraja.

Na požeškom željezničkom kolodvoru susreli smo se sa 4 srednjoškolca čiji su roditelji zbog loših voznih redova zamjenskih autobusa u Požegi unajmili stanove kako bi im djeca mogla pohađati školu u normalnim uvjetima.

Dolazili bismo autobusom u Požegu oko pola sedam ujutro, drugog načina putovanja u školu nismo imali. Kako je škola zaključana, vrijeme do početka nastave provodili smo u kafićima, pričaju Krunoslav, Zvonimir, Željko i Ivan.


Drastično im povećani troškovi


Krunoslav Fumić, učenik 2. razreda Tehničke škole smjestio se kod bake u Eminovcima. Zvonimir Bošković iz Sapne, Željko Galić iz Migalovaca i Ivan Đuretić iz Sovskog dola plaćaju podstanarstvo, no odvojeni život od roditelja osim stanarine povećava i sve ostale troškove, posebno prehrane.

Roditelji Zvonimira i Ivana stan plaćaju 750 kuna, a Željkovi 800 kuna u što nisu uračunati troškovi režija.
Ovakva situacija nikome ne odgovara. Roditelji teško podnose sve ovo, a mjesečni troškovi s prehranom penju se i do 3.000 kune, pričaju nam srednjoškolci koji su zbog loše prometne povezanosti primorani živjeti odvojeni od roditelja.

Uskladiti vozni red s potrebama ljudi

- Misle li oni uopće na nas male ljude, sramota je da moram buditi dijete u 4 ujutro da dođemo do doktora u Požegi - kaže Dragan Todorović iz Migalovaca koji se nedavno našao u nezgodnoj situaciji. Kako je liječnik u Čaglinu bio na bolovanju, s bolesnim dvogodišnjim djetetom morao se uputiti u Požegu.

I Dragan i naš sugovornik od prije dva tjedna Emil Maravić slažu se u jednom - vozni red zamjenskih autobusa mora se promijeniti i prilagoditi potrebama stanovnika čaglinskoga kraja.

Do tada, gotovo da ne vjeruju informaciji da se ukidaju povoljnije autobusne (zamjenske) linije za vlak. Kao da su prečuli da će zamjenske linije voziti još mjesec dana, a da su onda prepušteni tržištu i cijenama koje određuje tržište.

Ukidanje zamjenskih autobusnih linija iz Čaglina u HŽ-u su prvotno najavili krajem ožujka, a kako stvari za sada stoje, odluka o tome stupa na snagu već krajem veljače. Tada će svi stanovnici ionako siromašnog čaglinskoga kraja do Požege morati automobilima za koje je gorivo svakoga tjedna sve skuplje ili redovnim autobusnim linijama koje država ne subvencionira.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI