Programer s Tehničke: Najsretniji kada riješi zadatak

Marko Jagodić, učenik 3. razreda Tehničke škole
(FOTO: Mario Nakić)

17.01.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 10874

Algoritmi i drugi matematički zadaci muče mnoge srednjoškolce, no ima i onih koji upravo u izazovu njihova rješavanja pronalaze zadovoljstvo. Marko Jagodić je 17-godišnjak iz Pleternice, učenik 3. razreda Tehničke škole u Požegi, a upravo je među onom manjinom svojih vršnjaka kojima matematika nije bauk nego život. Marko je aktualni županijski prvak u informatici i baš se vratio iz Krapine s desetodnevnog druženja "Zimska škola informatike" gdje je sudjelovalo tridesetak ponajboljih informatičara iz srednjih škola diljem Hrvatske.

- Bilo je odlično. Preko dana smo imali predavanja i rješavali smo zadatke, a navečer smo slobodno vrijeme koristili zajedno programirajući do kasno u noć. Bilo je baš kako sam zamišljao - rekao je Marko, dodavši kako mu je Tehnička škola omogućila putovanje, a za uspjehe na natjecanjima Grad Pleternica ga je nagradio prijenosnim računalom.

- Od malena volim matematiku, a uvijek me zanimalo rješavanje problemskih zadataka. Kada vidim neki teži zadatak, za mene je to izazov i osjećam se presretan kada ga uspijem riješiti.


- S informatikom sam se prvi put susreo u šestom razredu, kada smo u školi upoznali programski jezik Q-Basic. Sjećam se da je prvi program koji sam isprogramirao bio kalkulator za sve vrste zadataka. Izradio sam ga za pola sata, to je jednostavno. Danas radim u programskom jeziku C++ i s algoritmima. Izradio sam program "Lijeno propagiranje" koji služi za mijenjanje intervala u logaritmima za poljsku matematičko-informatičku stranicu Spoj.pl. U budućnosti se vidim kako radim kao programer u nekoj stranoj tvrtci, planiram otići u inozemstvo. Ne vjerujem da ću ostati u Hrvatskoj - rekao je Marko Jagodić u razgovoru za 034portal.


Unatoč ljubavi prema brojevima, zadacima i informatičkom programiranju, Marko uspijeva naći vremena i za zabavu i druženje s vršnjacima. Kaže, u razredu ga ne zadirkuju nego cijene zbog njegova znanja, a nerijetko im svima pomaže pri rješavanju zadataka iz matematike.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI