Ukida se željeznička veza Pleternica - Čaglin - Našice

Željeznička stanica u Pleternici
(FOTO: Mario Nakić)

28.11.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 13768

Prema novom voznom redu Hrvatskih željeznica, koji stupa na snagu 10. prosinca, ukida se i autobus koji je služio kao veza umjesto željezničke pruge na relaciji Pleternica - Čaglin - Našice. To je još jedan udar na ionako slabu prometnu povezanost Požeštine s ostatkom svijeta. Predstavnici Sindikata prometnika vlakova Hrvatske na današnjoj su konferenciji za medije upozorili javnost na novosti koje će uvelike utjecati na život mnogih stanovnika ovoga kraja.

Neulaganjem do zatvaranja

- Ukidanje prometovanja željezničkom prugom Pleternica - Našice prije dvije godine bilo je samo uvertira u ono što slijedi - upozorava Branko Cindrić, glavni povjerenik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske za Slavoniju i Baranju.


- Zahvaljujući dugogodišnjem neulaganju u prugu, ona je postala nerentabilna i na koncu opasna za promet pa je zbog toga i zatvorena. Uprava se hvali uštedom novca, a to je zbog neodržavanja željeznica - dodaje Cindrić objašnjavajući kako Uprava HŽ-a na ovaj način krši Zakon o željeznici, prema kojemu odluku o ukidanju neke pruge može donijeti samo Sabor Republike Hrvatske.



Branko Cindrić i Ivan Kocijan iz Sindikata prometnika vlakova Hrvatske

Oko 30 do 40 tisuća stanovnika koji žive na području izravnog interesa za ovu prugu osim prometne izoliranosti bit će udareno i po džepu. Cijena željezničke karte na relaciji Pleternica - Našice iznosi 29,90 kuna, a autobusna karta stoji 38 kuna. Mjesečna je željeznička karta 565,40 kuna, a autobusna iznosi 953 kune.

Požega - Velika 20 na sat

Osim ukidanja ovog zamjenskog autobusa, novost je i to da će stupanjem novog voznog reda vlakovi na relaciji Požega - Velika voziti maksimalno 20 kilometara na sat.

- To znači da uskoro slijedi ukidanje i požeške pruge, opet zbog neodržavanja - ustvrdio je Cindrić.



Predstavnici sindikata požalili su se i na nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu od strane Uprave HŽ-a. Tvrde da djelatnici nemaju adekvatnu službenu odjeću i obuću. Zbog toga su već održali prosvjed, no nisu naišli na razumijevanje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI