Ljepotica Josipa Maričević iz Batrine, a najbolji čvarak pripremila Nives Berić iz Požege

Čvarkijada 2017.
(FOTO: M.M.)

23.10.2017. | pozeska-kronika.hr
Pregleda: 11429

Od jutarnjih sati pa do kasno poslijepodne Turističkom oazom Schon blick u Vetovu prošlo je nekoliko tisuća ljudi koji su pohodili 4. Etno susrete Požeštine, Čvarkijadu, Šokački sokak i još niz manifestacija i natjecanja tog nedjeljnog dana. Tek kiša u 16 sati nakon završenih svih službenih manifestacija, nije dozvolila nastavak veselja, no nije spriječila veliko kolo s bećarcem i kukunješćem uz glazbenu pratnju Tamburaškog sastava Bećarsko srce.



I ovu manifestaciju organizirala je ekipa tjednika Kronika požeško-slavonska prikazujući veliko bogatstvo naše autohtone gastro tradicije, starih običaja, ljepotu narodne nošnje, pjesmu i ples slavonskih krajeva, te sajmovanja i druženja slavonskih ljudi. U samu manifestaciju bilo je uključeno preko 500 sudionika, a ove godine ponovno je bila rekordna posjeta posjetitelja iz cijele Požeštine i šire, gotovo tri tisuće ljubitelja slavonskih običaja i čvaraka. Sve je održano pod pokroviteljstvom Kutjeva d.d., Požeško-slavonske županije, gradova Kutjeva, Požege i Pleternice, općina Brestovac, Velika, Jakšić, Kaptol i Čaglin, te Alles elektrocentra, Spin Valisa, Orljave, Zvečeva, tvrtke Grbić, Barišić autodijelova, Pekare Cerovac, Fito Prometa, Zlatarni Glasnović, Karla i Odobašić, TR Silver, BiZ mljekare, Cvjećarnice Danijela, D&D Šokačke jakne, OPG Ribičić i OPG Targuš, te vinarija Soldo, Tandara, Enjingi, Perak, Markota, Krauthaker i 13 vinara Udruge Veteri Castra koji su donirali bure mladog vina u jedinstvenoj kupaži 13 vetovačkih graševina.





Učesnike i posjetitelje pozdravili su zamjenik župana za gospodarsku djelatnost Željko Jakopović, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić.



Uz 11 KUD-ova i udruga baštine i kulture koji su uredili najljepši stol u nekome od narodnih običaja, pripremili staro autohtono jelo, donijeli najstarije uporabne predmete, najstariju narodnu nošnju, 25 ekipa natjecalo se u pripremanju najboljeg čvarka, a na raspolaganju su imali gotovo pola tone slanine. Ove godine rekordan je bio i Šokački sajam s preko 40 izlagača, od OPG-a proizvođača domaće hrane, suhomesnatih proizvoda, sireva, meda, zlatoveza, nošnji, ručnih radova, rukotvorina, nakita, suvenira, starih zanata, do antikviteta i starina, od Zagreba, preko Baranje do istočne Slavonije. Od prvih susreta manifestaciju prati i uvijek izazove veliku pažnju Obrtnička škola Požega sa svojim tekstilnim odjeljenjem i prikazom etno modne revije. Zanimljivo je da su na etno i temu požeške baštine učenice same kreirale, izradile modele, a i kao manekenke na reviji nastupilo je desetak njihovih kolegica. Ove godine etno reviji pridružila se i Nada Grgić sa svojim etno modelima i sedam manekenki.



Djevojke spremne za udaju, spremno su pokazale svoju i ljepotu svoje nošnje. Prvu nagradu i titulu najljepše osvojila je Josipa Maričević iz KUD-a Šokadija iz Batrine, koji su prvi puta nastupili na ovim susretima. Ljepotica Josipa na glavi je ponijela i krunu, baš kao prava miss i to vrijednu rukotvorinu Gordane Malbašić iz obrta "Petlja”. Za nagradu najljepša djevojka je od organizatora i sponzora dobila pravi miraz, od odjevnih predmeta, zlatnine i srebrnine do kvalitetnih vina. Njena prva pratilja je Marinela Grljušić iz KUD-a Berda iz Brestovca, a druga pratilja je Ivana Štefančić iz KUD-a Orljava iz Pleternice.



Kako nikada nema pravog slavonskog slavlja bez prave trpeze i o tome se odlučivalo, pa su ove godine prvu nagradu za najuređeniji stol s pravom etno-pričom o kirvaju osvojili članovi Matice umirovljenika iz Vetova, druga nagrada pripala je Brestovčanima iz KUD-a Berda koji su pripremili večeru uz čijalo, a treća nagrada otišla je Požežanima iz KUD-a Požeška dolina koji su se okupili oko božićne trpeze pripremivši na stolu čak i pečenog odojka.

Nagradu za najstariji predmet dobili su entuzijasti iz Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića, sa starom nosiljkom od 150 godina. Iz bogate ponude izvornih i autohtonih jela nagradu za svoj "Masni kolač” osvojili su članovi KUD-a Šokadija iz Batrine. Nagrade je uručio predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić.

Najbolje čvarke prema ocjeni žirija pripremila je ove godine Nives Berić iz Požege, koja je za nagradu dobila veliku kotlušu za topljenje masti sponzora tvrtke Alles, drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjim pobjednicima iz Matice slovačke Kukučin Kuntarić iz Jakšića, a treće mjesto je pripalo majstorima iz Mjesnog odbora Brestovac. Najbolji čvarak po ocjeni publike koja je glasala na glasačkim listićima nakon degustacije,dobili članovi i članice Moto kluba Tsunami iz Požege.

Nagradu za najbolji liker dobila je Mira Lisec iz Vetova, a nagradu za najbolji pekmez Ivana Krolo iz Batrine. Nagrade je uručio predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić i urednik tjednika kronika Vladimir Protić.



Održani su i Sportski susreti starih sportova, a najbolji su nagrađeni, plaketama, medaljama i nagradama sponzora. Gađanje lukom i strijelom Božica Dora Nekić i Ivan Đurčević, Trčanje u vreći Stjepan Ribičić i Andrija Đurčević, bacanje potkove Andrija Đurčević i Stjepan Ribičić, bacanje kamena s ramena Ivan Đurčević i Andrija Đurčević, potezanje mosora Željko Kršulj i Stjepan Ribičić, gađanje kozlice Andrija Đurčević i Zvonko Mandić, ta kao najzanimljivije natjecanje oko kojega se okupi na stotine navijača, potezanje užeta u kojemu su ove godine bili najbolji ekipa Mjesnog odbora Brestovac, a drugi ekipa KUD Berda Brestovac.



Razloga za ponos, organizatorima napretek, jer broj sudionika, u dvostrukoj mjeri pratili su i ove godine raspoloženi posjetitelji. - Naša želja je bila da pokušamo organizirati u ovom ruralnom dijelu spoj druženja i natjecanja, a vjerujem kako smo u tome uspjeli i ove godine. Danas smo imali zaista puno sadržaja. Čak 25 ekipa iz cijele Slavonije, od Valpova do Županje, cijele Požeštine, uspješno su od ukupno 500 kilograma slanine priredile preko 100 kg ukusnih i friških čvaraka. Sve su to uz domaći kruh degustirali brojni posjetitelji. Iz godine u godinu, sve je veći odaziv onih koji sudjeluju ali i onih koji dolaze posjetiti ovo zbivanje te uživati u starim okusima, mirisima iz davnine i bogatstvu tradicijskih materijalnih i nematerijalnih vrijednosti.

To nas i dalje tjera da ne posustanemo, nego nastavimo u ovoj našoj misiji dizanja na viši nivo naše tradicije, običaja i starih delicija po kojima je ovaj kraj uvijek bio prepoznat. Podršku koju dobivamo od naših lokalnih samouprava i brojnih tvrtki sponzora cijenimo jer i to je dokaz da radimo pravu stvar - naglasio je organizator Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji na području Požeštine organizira desetak različitih manifestacija, od Švarglijade, Festivala kulenove seke, Sarmijade, Pišem ti pjesmu, Sajma antikviteta, Festivala slanine i vina, Izbora za najljepšu kratku priču, Foto natječaja za najljepšu fotografiju do Čvarkijade i Etno susreta Požeštine.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI