Novinarka Indexa u grupi balkanskih pedofila: ¨Odvratno, puno je polugolih djevojčica koje se nude”

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

19.08.2017. | sbonline.net
Pregleda: 11454

 Na Facebook-u već neko vrijeme, potpuno javno i bez ikakve cenzure, postoje dvije grupe namijenjene korisnicima iz Hrvatske i regije.

Grupe otvoreno promoviraju i pozivaju na incest, pedofiliju i što je moguće gnjusnije oblike seksualnog ponašanja. Jedna ima nešto više od 1800 članova, druga dvjestotinjak, a pristup im je – ma što vam god pričali o sigurnosti na internetu i službama koje nadziru sadržaj – zastrašujuće jednostavan. Najkonkretnije moguće rečeno – na dva klika od bilo kojeg djeteta koje se koristi tom društvenom mrežom, nalazi se sadržaj od kojeg se odrasloj osobi okreće želudac.

Novinarka Indexa je, s lažnim profilom bez imalo problema i doslovce jednim klikom, stekla članstvo u grupi i provela nekoliko dana u komunikaciji s članovima. Nije bilo nikakvog nepovjerenja, nikakvih provjera, ničega. A slikovni materijal i tekstualni sadržaj koji uslijedi iste sekunde po primanju u članstvo, a potom i poruke kojima se članovi međusobno jedni drugima obraćaju, toliko su nastrani i šokantni da ih možemo prenijeti samo dijelom.


"Najviše volim mlađe od 13", "Tko je od vas j

svoju majku?", "Prepričajte svoja iskustva s incestom", "Najslađe je između brata i sestre", "Tražimo još jedan par za incest",
samo su neke od objava na koje onda članovi oduševljeno i bez imalo zadrške diskutiraju.


Veličaju pedofiliju s pravih profila, grupe su pune djevojčica

Iako smo očekivali da je većina profila kojima se članovi koriste lažna, odnosno, da nisu registrirani na stvarno ime i prezime osobe, to se pokazalo potpuno pogrešnim. Znatan dio članova grupe ima stvaran profil, što se u nekoliko sati pretraživanja po internetu vrlo jednostavno može utvrditi. No, prilično je zabrinjavajuć i još jedan trend – u takvim grupama po svoju dozu pažnje dolaze djevojčice iz cijele regije. Premda je po fotografijama apsolutno nemoguće utvrditi njihovu dob, po porukama i komentarima koje ostavljaju, prilično je jasno da se radi o – djeci. Za pridobiti pažnju starijih članova grupe, djevojčicama očito više nije dovoljno ‘samo’ priložiti fotografije mini suknje ispod koje očito nema gaćica, fotografiju nauljenog dekoltea iz kojeg vire bradavice… iako to čine sve redom. Prilično je i kadrova lezbijskih odnosa, a jedna od njih odlučila je nadmašiti sve svoje kolegice pa u borbu za lajkove krenuti fotografijom sluzavih prstiju koji su neposredno pred fotografiranje bili… znate već gdje.

Neke otvoreno traže sponzore, točno tim nazivom, neke samo traže društvo koje će ih pozvati na more i financirati taj provod.

U svakom slučaju, potpuno otvoreno.

S obzirom na to da članstvo u grupi članovi koriste i kako bi se međusobno povezali, što se – nakon njihovog upoznavanja – kasnije odvija u privatnim porukama i u stvarnom životu, možda je bolje i ne zamišljati. Djevojčice se nude kao u izlogu, a ostatak ekipe bira…

Jedna od administratorica je iz okolice Siska

Administratori grupa se mijenjaju, no tijekom tih nekoliko dana koje je Indexova novinarka provela u grupi izmijenilo se njih troje-četvero. Riječ je o djevojci od dvadesetak godina iz Beograda, nešto starijoj djevojci srpskog porijekla koja živi u inozemstvu, Bošnjaku koji živi u Švedskoj te djevojci koja živi u okolici Siska. Ova posljednja na svojem privatnom profilu koristi stvarno ime i prezime, ime partnera te mjesto stanovanja. Međutim, nama je alarmantan, no na svu sreću i netočan, podatak koji je navela na svojem profilu, a u kojem je pod radno mjesto upisala da radi kao kuharica u jednom domu za djecu. U telefonskom razgovoru sa šokiranom ravnateljicom tog doma doznali smo kako to jednostavno nije točno, no zbog zaštite doma kojim upravlja te djece koja su štićenici doma, zamolila nas je da ne objavljujemo o kojem se domu radi. No jednako je zastrašujuć podatak da administratorica iz sisačke okolice, s tipično pubertetski frustriranim objavama na svojem profilu, ima svoje malo dijete…

S obzirom na dosadašnju praksu hrvatskih policije i pravosuđa te očitu spoznaju da ovakvi sadržaji Facebooku prolaze ispod radara, više od ovakvih nakaza na internetu trebaju strepiti vitez Reiner i musavci koji objave prijetnju Plenkoviću. Roditeljima, pak, spoznaja da im ovo postoji na klik od djeteta, možda ipak posluži kao upozorenje da tu i tamo pregledaju profile svoje djece te fotografije koje njihove djevojčice snimaju u kupaonicama.

Stručnjak: Facebook slabije provjerava zatvorene grupe

Kako je moguće da Facebooku promakne ovakav sadržaj, pokušao nam je razjasniti inženjer za informatičku sigurnost i osnivač Centra za edukaciju i prevenciju nasilja, Dalibor Vlaho, koji se više od desetljeća bavi razotkrivanjem seksualnih prijestupnika na internetu.

"U konkretnom slučaju, mislim da je problem bio utoliko što je riječ o zatvorenoj grupi. Da se ovakav sadržaj objavljuje javno, sigurno je da bi ga Facebook maknuo, iako bi ga, po mom mišljenju, morao registrirati i maknuti i ovako. Pritom, govorim o fotografijama i slikovnom materijalu jer tekstualni dio Facebook zanemaruje”, kaže Vlaho i dodaje kako po njegovim informacijama ta društvena mreža ima tim od tisuću inženjera koji se bave upravo sprečavanjem objavljivanja ovakvog materijala te tzv. abuse team koji se bavi sprečavanjem zlostavljanja. Među njima je, kaže, i dvoje ili troje ljudi s našeg govornog područja koji bi morali biti upoznati s postojanjem ovakvih grupa.

No dodatno zabrinjavaju i trendovi kojima Vlaho svakodnevno svjedoči i što potvrđuje – seksualni predatori na društvenim su mrežama sve brojniji i sve slobodniji.

"Jesu, da. A to je zapravo posljedica stanja u sustavu i mene uopće ne čudi. Sankcije su male, pedofili koji, ako i budu sankcionirani, nigdje se ne evidentiraju, zajednica ni ne zna tko su i što su. Žrtve pedofila kod nas vrlo često imaju dojam da sustav štiti takve osobe, počevši od samog prikupljanja dokaza, sudskih postupaka, visine kazni pa do tretmana koji kasnije, po izvršenju kazne, imaju u društvu”, ogorčen je Vlaho.

U svakom slučaju, nismo čekali odgovor MUP-a na pitanja koja smo im na ovu temu postavili, no sudeći po objavama na zidu administratorice grupe iz okolice Siska, očito ju je netko prijavio policiji i/ili medijima jer cijelo poslijepodne javno vrijeđa one za koje misli da su je prokazali.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI