Ronko uzvraća: Grad je podnio tužbu protiv Županije

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko
(FOTO: Mario Nakić)

27.10.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9300

Bliže se parlamentarni izbori pa je sve žešće i inače standardno prepucavanje na relaciji Grad - Županija. Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko sazvao je konferenciju za medije kako bi još jednom ponovio da državna i županijska vlast opstruiraju projekte Grada Požege, ovoga puta elaborirajući svoju tezu polusatnim monologom.

- Još jedanput ponavljam: Županija i državna administracija, dakle Vlada, opstruirale su Grad Požegu na svakom koraku. Potkrijepit ću to upravo onim primjerima koji su oni spominjali - rekao je Ronko.

Gradonačelnik je objasnio kako je za gospodarsku zonu Grad još 2007. godine krenuo s tim projektom, dobio suglasnost za 74 hektara zemlje u vlasništvu Poljoprivredne škole i dobio suglasnost Županije i škole za pravac sjever - jug.
- Nama je bilo svejedno koji pravac, no za to se odredila škola. Na kraju svega škola mora staviti svoj potpis. Kada je posao već odmakao, jer pored novca treba vam i dvije godine za izmjenu Prostornog plana, dolazi HDZ na vlast u Županiji, a Poljoprivredna škola naglo mijenja stav. Odjednom rezolutno traži pravac istok-zapad. Mislim da znate što to znači, ne može se prostorni plan tako lako i brzo mijenjati. Bacili ste novce i došli ste u pat-poziciju jer Poljoprivredna škola više neće dati svoj potpis - objašnjava gradonačelnik.


Što se tiče izgradnje dvorane na Ratarnici, Ronko je upozorio da je ministar Čobanković zatražio od njega da dođe u Pleternicu 2009. godine, potpisati ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja o izgradnji te je tako "ponizio Požežane i požeškog gradonačelnika". I dvije i pol godine nakon toga ministarstvo ne raspisuje natječaj. Tek 18. listopada ove godine Jakopović obznanjuje kako je raspisan natječaj i pripisuje si silne zasluge.
- Jakopović je obmanuo i medije i građane jer to naprosto nije istina. Natječaj još nije raspisan.


Među ostalim primjerima opstrukcije Ronko je spomenuo i projekt Glazbene škole te projekt Pomoći starijim osobama.
- Jedino nam preostaje da sačekamo izbore, a onda porazgovaramo.

Ronko tvrdi da Centar za gospodarenje otpadom koji spominju županijski čelnici nije još pokrenut i ne postoji nikakav plan izgradnje.

Dotaknuo se požeški gradonačelnik i izvanredne sjednice Županijske skupštine na kojoj je donesena odluka da se u zalog za kredite u Hypo banci da zgrada Županije.
- Nekretnine su samo uvjetno u vlasništvu Županije. Osobno sam potpisao sporazum po kojemu u slučaju ukidanja županija, nekretnine u vlasništvu Županije preuzima Grad. Oni ne mogu bez odobrenja Grada Požege dati te nekretnine u zalog, a dok sam ja ovdje mi na to nećemo pristati - kategoričan je Ronko.
Ubrzo po sjednici Županijske skupštine, Ronko je naložio gradskoj pravnoj službi da podigne tužbu pri Općinskom sudu u Požegi protiv Županije zbog davanja u zalog ovih nekretnina istaknuvši kako vjeruje da će za to dobiti potporu sugrađana.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI