Filip je najbolji overclocker u Hrvatskoj - što je to?

Filip Panđić (lijevo) s kolegom Dušanom Nikočevićem
(FOTO: HW Gurus)

25.10.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 9871

Mladi Požežanin Filip Panđić, student na FOI-u u Varaždinu, nedavno se vratio sa svjetskog natjecanja u overclockingu, održanom u Taipeiu na Tajvanu. Nije baš raširen pojam"overclocking" niti je to kod nas popularan sport, a Filip je jedini Hrvat koji je sudjelovao u završnici natjecanja.

- Overclocking je poboljšavanje rada računalnih komponenata. Mi se trudimo da hardware računala što bolje i brže radi. U timu sam sa Crnogorcem Dušanom Nikočevićem, zovemo se HW Gurus. Prošli smo kvalifikacije i ušli među 16 najboljih overclock-ekipa na svijetu.  Svi sudionici dobiju iste komponente i glavni cilj je podići performanse računala na ekstremnu razinu gdje se kroz određene programe testiraju te performanse (u našem slučaju radilo se o 3 programa). Osim što je cilj povećati brzinu komponenata, ujedno se i programi moraju optimizirati što je zapravo i najbitnije u cijeloj priči. Zbog određenih limita, koristi se tekući dušik koji hladi na vrlo niskih -196°C i zbog toliko niske temperature nam omogućuje da stabiliziramo i još više ubrzamo računalo - rekao je Filip.

Hrvatsko-crnogorski je dvojac na svjetskom prvenstvu MOA 2011 osvojio 13. mjesto, a prvaci su već četvrti put bili Rumunji. Na zadnjem testu HW Gurus su osvojili visoko 5. mjesto.


Filip je na natjecanje išao kao član najjačeg overclock-tima u regiji.
- Grupa hardverskih entuzijasta došla je na ideju da bismo mogli na jednom mjestu okupiti sve zaljubljenike overclocka i računalnih zaljubljenika. Cijeli projekt je nazvan HW Gurus i danas slovimo kao najtrofejniji overclock tim u regiji. Nesebičnim proslijeđivanjem našeg znanja otvorili smo vrata svima koji žele nešto naučiti, biti učitelji i svima onima koji vole sve što je vezano za hardver i IT tehnologije općenito, a možete nas posjetiti na stranici HWgurus.com.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI