¨Žao mi je što državna politika tjera ljude iz Požege¨

Nino Smolčić
(FOTO: 034 Portal)

10.03.2017. | A.M.
Pregleda: 13556

U povodu Dana Grada Požege i Grgureva razgovarali smo s predsjednikom Gradskog vijeća Ninom Smolčićem koji ima neke pohvale, ali i kritike na račun dosadašnjeg vođenja grada.

- Požega bi trebala graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Težište stavljamo na podizanje društvenog standarda, uređivanje Grada, kulturnu baštinu, održivi razvoj, zaštitu okoliša i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj. Dok je na uređenju grada i nekih sportskih objekata u proteklom razdoblju učinjeno uistinu dosta, moramo biti kritični prema sebi pa priznati da se na stvaranju preduvjeta za gospodarstvo treba učiniti puno više - tvrdi Smolčić.

Gradsko vijeće mjesto je susreta različitih mišljenja vijećnika za čijim stolom je posljednje 4 godine svaki prijedlog dobrodošao. Iz takvog ozračja proizlaze odluke i rješenja gradskih problema kojima je nit vodilja Požega u kojoj će se jednom živjeti ugodnije, iz koje se neće odlaziti, već dolaziti i ostajati.


- Danas imamo situaciju da nezaposlenost u Požegi raste čak i dok u ostatku Hrvatske opada. Moramo naći načina da to preokrenemo, a to će biti moguće samo ako nam prvi i glavni prioritet bude stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj. Nažalost, mi u Požegi ne možemo sami zaustaviti raseljavanje našeg stanovništva jer to uvelike ovisi o državnoj ekonomskoj politici koja je katastrofalna. Mali poduzetnici, obrtnici bili su oduvijek glavni kotač razvoja Požege, a država čini sve da im oteža poslovanje. Kao poduzetnik znam kroz kakve probleme prolazi svatko tko se odluči u Hrvatskoj uložiti i zapošljavati, to treba biti olakšano. Ono što gradska vlast može učiniti, to je da stavi stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj na prvo mjesto svojih prioriteta i onda u tom smjeru raditi, gledati kako olakšati rad i poslovanje od strane lokalne samouprave - objašnjava Smolčić.


Ipak, predsjednik Gradskog vijeća ističe kako i nekih stvari koje su napravljene i na koje trebamo biti ponosni.

- U proteklom razdoblju Grad je dobio nekoliko važnih objekata naslanjajući se na one točke svoje identifikacije koje su zub vremena i novi standardi zapostavili. Uz novi rekreacijski centar, ovog ljeta naša djeca, mladež, sportaši i svi oni koji Požegu pamte po sportskim plivačkim rezultatima, imali su razloga veseliti se novim bazenima. Imamo još jedan, rekao bih, središnji trg Požege, obnovljeni Trg sv. Terezije Avilske, katedralnu krinolinu, mjesto koje je ponovno ukras grada, njegova sačuvana prošlost u sadržajima koje će ponuditi u budućnosti. Mi mijenjamo naš grad sa željom da njegov identitet i tradicija ostanu isti. Osuvremenjivanje nije samo izgradnja novih cesta, zgrada, parkirališta. Ono je i snaženje ljudskog duha.

Netko će reći da u gradu nije učinjeno ništa ili da je učinjeno jako malo.

- Prosudite sami. Ističem da niti jedan projekt nismo zaustavili, čak štoviše, za sve smo se grčevito borili da se završe, a spomenut ću samo Glazbenu školu. Mnogo je toga učinjeno ili započeto u ovom mandatu. Rukovodili smo se geslom da svaki naraštaj mora svoje zadatke riješiti. Ponosni smo i zahvalni svima koji pridonose našem razvoju, ponajprije našim građanima koji su nam to omogućili. Vjerujem da ćemo u narednom periodu, uz puno bolju politiku usmjerenu prvenostveno prema poboljšanju gospodarskih uvjeta, učiniti naše sugrađane još sretnijima i ponosnijima, a naš grad će postati destinacija za one koji budu dolazili raditi, a ne mjesto koje će mladi ljudi napuštati - zaključuje Smolčić uz čestitke Požežanima za Dan Grada i Grgurevo.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI