Pomozite siromašnoj djeci da lakše spriječe i izliječe bolesti

"Čaj za malog zmaja"
(FOTO: M.B.)

28.11.2016. | Mateja Barukčić
Pregleda: 11784

"Čaj za malog zmaja" je humanitarna akcija koju organizira Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s Domom zdravlja Požega, Zavodom za javno zdravstvo PSŽ, Gradskom knjižnicom Požega i OŠ A. Kanižlića.



"Ovo je prvi puta da je više ustanova sudjelovalo u jednoj akciji kako bi se pomoglo djeci koja žive u uvjetima siromaštva", naglašava Dinka Caha, koordinatorica ove akcije.





"Centar za socijalnu skrb svake godine u ovo predblagdansko vrijeme organizira akciju darivanja djece koja žive u obiteljima potrebitih, teškog materijalnog stanja. Uz ovaj aspekt darivanja potrudili smo se staviti naglasak na zdravlje djece te sve druge oblike socijalizacije djece koja žive u teškim uvjetima u društvu. 2015. godine dokazano je da siromašnija djeca češće oboljevaju od respiratornih bolesti a skloni su i bolestima poput astme i anemije. Iako siromašna djeca trebaju bolju zdravstvenu skrb, u stvarnosti ona im je teže dostupna tako da s ovom akcijom pokušavamo ukazati na taj problem", rekao je Vjekoslav Potočanac ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Požegi.



Zavod za javno zdravstvo podupire ovu akciju pogotovo jer je sada vrijeme akutnih respiratornih infekcija, a malo kasnije i sezona gripe te bi ovom akcijom pomogli djeci donacije poput meda, čaja i sl.



"Liječenje košta, kako društva, tako i pojedinca. Nama je cilj spriječiti bolesti i pomoći djeci slabijeg imovinskog stanja. Molimo sugrađane da donesu med, čajeve, antipiretike i druga sredstva koja mogu pomoći u prevenciji spomenutih bolesti", ističe Mato Matijević , ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo u Požegi.

"Pošto Dom zdravlja ima svoje pedijatrijske ambulante diljem županije putem patronažne službe i kućne njege, naravno da smo objeručke prihvatili ovu inicijativu. Aktivno ćemo sudjelovati u akciji tako da ćemo svim svojim dobavljačima poslati dopis da upravo sve ove spomenute proizvode skupimo u što većem broju te ćemo putem prezentacija objasniti roditeljima na koji način mogu vrlo jednostavno, zdravo i prirodno liječiti a, nadamo se, i spriječiti bolesti koje se aktualne u ovo vrijeme. Posebno ćemo se bazirati na lokalne zajednice gdje ćemo spremiti paketiće, to su Pleternica, Čaglin i Velika. Ta tri mjesta su odabrana iz razloga jer je tamo najviše djece i najviše korisnika Centra za socijalnu skrb", upozorava Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja u Požegi.



U ovu akciju uključena je i Gradska knjižnica ne samo zbog svoje dostupnosti, nego i kroz kreativne radionice. Organizirane su dvije takve radionice u kojima će se izrađivati prigodni pokloni koje će se darivati osobama koje će donositi svoje donacije za humanitarnu akciju.

"Kroz ove radionice sudjeluju i OŠ Antuna Kanižlića te Katolička osnovna škola. Naša je uloga u tome da građani u Gradsku knjižnicu na dječji odjel, svaki radni dan od 8:00 do 19:00 sati, mogu donijeti darove i znakove pažnje za djecu slabijeg imovinskog stanja", rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.



"Čaj za malog zmaja" traje do 14 prosinca 2016.g. gdje građani mogu u prostorije Gradske knjižnice, Centra za socijalnu skrb i Zavoda za javno zdravstvo donijeti med, čajeve, toplomjere, četkice i paste za zube, sirupe za snižavanje temperature (paracetamol ili ibuprofen sirupe) namijenjene obitelji u potrebi. Osim toga, ako netko želi pokloniti djetetu dar preporučuje se da to bude knjiga, slikovnica, bojice, flomasteri, bojanka i sl. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI