Je li Ante Šolić u pravu?

Ante Šolić (HDZ)
(FOTO: Lidija Galić)

21.11.2016. | A.M.
Pregleda: 11188

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj u Gradskojvijećnici, Ante Šolić se požalio kako je njegova smjena s mjesta Klubavijećnika u Gradskom vijeću Grada Požege nezakonita i nelegitimna, jer kako onnavodi, Klub vijećnika može sazvati samo njegov predsjednik.



Kako nam je Šolićeva priča izgledala poprilično uvjerljivo,odlučili smo sami analizirati nastale događaje te statut Hrvatske demokratskezajednice.


Kako doznajemo, u požeškoj središnjici HDZ se sastao Gradskiodbor te stranke i na jednoj od točaka dnevnog reda, zbog samoinicijativnogaktivizma suprotnog stavu odbora, jednoglasno je izglasao nepovjerenje Anti Šoliću kao predsjedniku klubavijećnika Grada Požege.


Prema Statutu HDZ-a,Gradski odbor je glavno tijelo lokalne organizacije stranke koje imenuje stalnai privremena tijela, odlučuje o politikama i provođenju politika na područjugrada, predlaže kandidate na izborima a po čl. 12. st. 1. državni dužnosnici,članovi predstavničkih (vijećnici) i izvršnih tijela lokalne samouprave dužnisu se odazvati na obrazloženi poziv svoje organizacije. Također su svi izabranivijećnici dužni vratiti svoj mandat stranci zbog opravdanih razloga (promjena stranke,istupanje i sl.).

Predsjednik Gradskog odbora je pozvao vijećnike i predstavioim odluku Gradskog odbora te od njih zatražio izjašnjavanje, odnosno smjenu teizbor novog predsjednika Kluba vijećnika u Gradskom vijeću, nakon čega susastanak napustili Ante Šolić i Blagojka Leko. Iako je navedeni dvojac napustiosastanak i dalje je postojao kvorum, odnosno šest od osam vijećnika koji supotpuno legitimno donijeli odluku o smjeni Ante Šolića te imenovanju DraganaBorevca novim predsjednikom Kluba vijećnika HDZ-a i HSP AS u Gradskom vijećuGrada Požege.



Pojedini nahuškani mediji i danas napadima pokušavajudestabilizirati funkciju novoizabranog predsjednika Kluba zastupnika DraganaBorevca, kao da on nema pravo odabrati s kime želi a s kime ne želirazgovarati.

Ovih dana se po kuloarima moglo čuti i kako će pojediničlanovi gradskog HDZ-a tražiti čak i raspuštanje organizacije pa smokomentar o tome zatražili od predsjednika županijskog HDZ-a Franje Lucića, evošto nam je rekao:



"Gradski odbor HDZ-a Grada Požege uživa potpuno povjerenjenadležnog mu Županijskog odbora i nema riječi o raspuštanju. Sve odluke kojeoni donesu su legitimne. HDZ je demokratska stranka i pojedinci imaju pravo izražavatinezadovoljstvo ali odluke ipak donosi većina", rekao je Franjo Lucić.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI