Kamenska je bila početak oslobađanja Požeštine (video)

Polaganje vijenaca na spomen obilježju palim braniteljima u Kamenskoj
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

26.09.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 10238

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojske i policije obilježili su danas polaganjem vijenaca na spomen obilježju palim braniteljima u Kamenskoj kod Brestovca 20. godišnjicu prve vojne akcije s ciljem oslobađanja Požeštine od agresora.

- Bila je to združena akcija 63. bataljuna i 4. bojne 108. brigade. Tjedan dana nakon oslobađanja vojarne, krenuli smo u Kamensku jer tamo su u to vrijeme bile postavljene barikade. Naš je cilj bio pokazati agresoru da nećemo dozvoliti takvo ponašanje. Prespavali smo u obližnjem mjestu Vranić kod Orljavca, a ujutro smo krenuli podijeljeni u dvije grupe, jedna prema Mijačima, a druga u Kamensku. Nažalost, u grupi koja je krenula u Mijače dvojica naših vojnika poginula su, a isto tako dvojica su poginula u Kamenskoj. Jedan vojnik se i dan-danas još vodi kao nestao - rekao je Krešimir Pavelić, voditelj Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata i sudionik akcije osvajanja Kamenske u razgovoru za 034portal.

Pavelić je ustvrdio kako su branitelji u Kamenskoj naišli na snažan otpor, a posebno velik otpor agresor je pokazao u Mijačima. Unatoč tomu, vojnici Požeštine uspjeli su ući u neprijateljev prostor i pokazati što mogu. Dva mjeseca kasnije, cijelo je to područje skroz do Pakraca bilo oslobođeno.


Pogledajte video koji nam je ustupio Krešimir Pavelić. Snimljeni su branitelji pred početak akcije u Kamenskoj.




Današnje fotografije s obilježavanja 20. godišnjice akcije u Kamenskoj:







foto: Dušan Mirković/PIXSELL



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI