Inspektori rada, hoćete li zapečatiti kaznionicu i zatvor u Požegi???

Ilustracija
(FOTO: Šibenik.in)

10.08.2016. | 034portal
Pregleda: 15286

Kako smo do sada pisali, poslovni prostor tvrtke Medijsko informativni centar d.o.o. koja u svom vlasništvu ima nekoliko internetskih portala od kojih je najčitaniji 034portal, zapečaćen je 28. srpnja ove godine od strane inspektorata rada jer je jedan novinar radio temeljem sklopljenog ugovora o djelu.

Čitava situacija i ne bi bila jako čudna da se inspektori nisu pojavili baš u predizborno vrijeme, u jednom od najčitanijih medija Požeštine i bez opomene odredili 30 tisuća kuna kazne te pečaćenje poslovnog prostora.

Naime, razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu je ta što po ugovoru o radu radnik radi nesamostalno po naredbama poslodavca, s resursima poslodavca stavljajući na raspolaganje svoje radno vrijeme za koje mu je poslodavac dužan isplatiti plaću, dok je kod ugovora o djelu riječ o samostalnom radu izvođača za svoj račun gdje izvođač (fizička osoba) sam određuje svoje radno vrijeme, resurse i snosi rizike koji mogu nastati tijekom obavljanja određenog posla.


Kako smo se našli u problemu s inspektoratom rada, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje sa sklopljenim ugovorima o djelu u Državnim institucijama pa smo poslali upit u Ministarstvo pravosuđa, Uprava za zatvorski sustav, Kaznionica i zatvor u Požegi.


U odgovoru slijedi začuđujuća činjenica da upravo u Kaznionici i zatvoru u Požegi, 10 ljudi radi na ugovoru o djelu i to, kako doznajemo na sistematiziranim radnim mjestima gdje se predviđa ugovor o radu. Četiri osobe rade na raznim poslovima u poljoprivredi, jedna radi kao mehaničar, dvije u prodavaonici, dvije u računovodstvu i arhivi te jedna u kuhinji.



Kakve su pravne regule navedene u tim ugovorima ne znamo, ali je činjenica da ti uposlenici ne rade proizvoljno i samostalno pogotovo kad je u pitanju zatvorska prodavaonica, kuhinja i računovodstvo.

Uskoro se, kako doznajemo, planira osnovati i udruga koja bi se bavila rješavanjem problema poduzetnika u ovakvim i sličnim slučajevima, gdje su oštećeni od strane Države.

Stoga na kraju postavljamo pitanje inspektoratu rada: Hoćete li izvršiti nadzor nad navedenom problematikom i na isti način kao u slučaju Medijsko informativnog centra d.o.o., te ekspresno odrediti kaznene mjere i zapečatiti kaznionicu i zatvor u Požegi?


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI