¨Ove godine povrat poreza stiže kasnije nego ikad¨

Porezna uprava
(FOTO: Wikipedija)

29.07.2016. | 034 PORTAL
Pregleda: 12392

Ove godine postupak prijave poreza bio je automatiziran i nije bilo potrebno ručno ispisivati i predavati prijavu. Porezna uprava je u 2016. godini po prvi put samostalno na temelju podataka kojima raspolaže, utvrdila godišnju obvezu svih građana za 2015. godinu bez potrebe da oni sami ispisuju i podnose porezne prijave. Oko milijun građana povrat preplaćenog poreza mogu očekivati kasnije nego ikada. Porezna upava je ovih dana počela građanima slati privremena porezna rješenja iako se to trebalo dogoditi do 30. lipnja, zatim do 15. srpnja i kao krajnji rok do 22.srpnja 2016. godine.

U Poreznoj upravi neizravno priznaju da su očekivali poteškoće i upravo zato su se na vrijeme ogradili: premda zakon i pravilnik nalažu da se sva rješenja uruče do konca lipnja, potom da građani koji imaju uplatiti manjak poreza to učine do konca srpnja, te da oni koji očekuju povrat dobivaju svoj novac u kolovozu, predviđena je i iznimka te je produljen rok za eventualne žalbe.

"Predviđena je situacija da ukoliko porezno tijelo ne uruči rješenje do 30. lipnja, obveznici koji ga zaprime nakon roka mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja. Ni jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora. Međutim, bez obzira na pomak u datumu dostave rješenja, a time i roka za prigovor, Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta privremena rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u mjesecu kolovozu neovisno o datumu kada su zaprimili rješenje", najavljuju u Poreznoj upravi.


Izvor: www.SBonline.net



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI