Sve se manje učenika upisuje u škole

OŠ Julija Kempfa
(FOTO: Vjeran Blašković)

30.06.2016. | I.V./pleter-portal
Pregleda: 11929

Kriza koja već gotovo deset godina trese Hrvatsku uzima danak i u školstvu. Iako se broj djece u našim školama već godinama u prosjeku smanjuje, u zadnjih godinu-dvije taj se proces pojačao do te mjere da pojedine škole moraju ukinuti čitavo razredno odjeljenje, pa nastavnici koji bi mu trebali predavati postaju tehnološki višak.

U sređenoj situaciji, takvi bi nastavnici bili preraspodijeljeni u neku drugu školu ili više njih, ali to trenutno u Hrvatskoj postaje nemoguće – jer nema dovoljno učenika.

Od svih škola na području Požeštine, ove će školske godine samo dvije imati veći broj upisanih prvašića nego prošle, što je alarmantna vijest ako se uzme u obzir da na području Požeško-slavonske županije postoje 23 matične i veći broj njihovih područnih škola.


U kutjevačku OŠ Zdenka Turkovića (i to samo u matičnu školu) i OŠ Julija Kempfa u Požegi će se tako sveukupno upisati 29 učenika više nego prethodne godine, odnosno, 13 u kutjevačku i 16 učenika u požešku školu.


S druge strane, požeška OŠ Antuna Kanižlića (uključujući i njenu područnu školu u Vidovcima) ove će godine imati 16 prvašića manje nego prošle, dok će se u pleterničku OŠ Kaje Adžića zajedno s njenim područnim školama upisati čak 24 učenika manje nego prošle godine (u područnoj školi u Frkljevcima, zbog smanjenja broja upisanih učenika, ukinut će se jedan razredni odjel).

I u većini ostalih škola bit će manje upisanih učenika. Samo se u čaglinskoj OŠ Stjepana Radića, požeškoj Dobriše Cesarića i kaptolačkoj Vilima Korajca ove godine broj učenika neće mijenjati.

Kad se sve zbroji i oduzme, ove godine samo u našoj županiji ima 37 prvašića manje nego prošle godine – to su dva razreda odjeljenja. Uzroke tome možemo tražiti u dugogodišnjoj demografskoj stagnaciji stanovništva, a pogotovo u zadnje vrijeme sveprisutnom masovnom iseljavanju, kako iz Slavonije u druge krajeve Hrvatske, tako i u inozemstvo.

Zbog krize koja se nikako ne stišava i nekvalitetne demografske, gospodarske i društvene politike koja se već duže vrijeme provlači našom državom, ljudi su primorani potražiti bolje uvjete života za sebe i svoje obitelji na drugim mjestima. Rijetko tko će iseliti iz svoje države jer ju a priori ne voli.

Politika, osim papagajskog ponavljanja kako će uskoro sve biti bolje, ne čini bogznašto da bi, primjerice, potakla razvoj poduzetništva kojega nam kronično nedostaje. Čast, naravno, iznimkama, ali njihova se djela, nažalost, gotovo uvijek utope u beskrajnom oceanu grabeži za što bolje fotelje.

Dok se takav mentalni sklop u nama ne promijeni, teško da će se broj učenika vratiti na cifre od prije deset-petnaest ili više godina. Kad dovoljno autobusa odveze stanovnike istočne Slavonije i Baranje u bijeli svijet, nestat će i fotelja za koje se politika može boriti. Možda se tada napokon okrene onome što je bitno za i druge, a ne samo za sebe.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI