NASLOVNAPOŽEGAPOLITIKAARHIV
Ronko: Častim volom, Neferović: Prosipate se kao ovaj pljusak vani

FOTO: 034 portal

GRADSKO VIJEĆE POŽEGE

Ronko: Častim volom, Neferović: Prosipate se kao ovaj pljusak vani

28.06.2016. | I.V. PREGLEDA: 12591

Pred vijećnicima grada Požege jučer se našlo 19 točaka dnevnog reda. Mogli bismo reći da su tri točke zapljenile pažnju oporbenih vijećnika, a to su izvršenje Proračuna grada Požege za 2015. godinu, rebalans Proračuna za 2016. godinu te prodaja nekretnine Veleučilištu Požega neposrednom pogodbom.

Oko izvršenja proračuna došlo je do žustre rasprave oporbenog vijećnika Ronka te gradonačelnika i njegovog zamjenika Marija Pilona.
-Što se tiče Proračuna za 2015. godinu možemo mirne duše reći da je to ne probavljivo. Podsjetiti ću kako ste prošle godine bacali prašinu u oči građanima i nabacivali se blatom na Vladu RH zbog smanjenja stopa poreza na dohodak i povećanja neoporezivog dijela, sve kako bi si stvorili alibi za nerad i nesposobnost. Iz ovog dokumenta se može jasno čitati da se cijele 2015. godine plasirala neistina kako će zbog te odluke Vlade RH, kojom olakšava život građanima, grad Požega biti zakinut za šest pa i više milijuna kuna - rekao je Ronko.

Dodao je kako je upozoravao na te neistine, podastirao dokaze i analize i govorio da će porez na dohodak biti smanjen ali ne toliko, a da će dijelom biti kompenziran kroz decentralizirana sredstva i kroz pomoći, te da će to smanjenje biti oko tri milijuna kuna.

- Evo taj dokument upravo to i potvrđuje. Dakle, tonemo li tonemo. U svom mandatu imate strmoglavi pad investicija za 75 posto i stelovit uspon plaća za gotovo 20 posto, nadam se da je sve jasno – između ostalog je rekao Ronko.

Gradonačelnik je odgovorio da je gradski proračun zakinut za četiri milijuna kuna isključivo zbog loše odluke tadašnje SDP-ove Vlade i politike koju je vodila.-Pozivam vas da i dalje budete uporni u analizama i da se i dalje bavite matematikom koja je samo vama poznata. Ne želim polemizirati s vama jer to ničemu ne vodi - rekao je Neferović.

Naveo je kako je važno je da se u ovome gradu radi i radi, da se ulaže i da se o svakom dijelu grada vodi briga. Koliko novaca se ima kaže, toliko se ulaže i radi.

- Brigu koju ste vi imali mi ćemo ovaj mjesec izvršiti jednu uplatu od 500 i nešto tisuća kuna. To je ono kad ste bili jako zabrinuti za gradski proračun pa nam je sad došlo da još jednu vašu brigu riješimo koja je vas to vrijeme zabavljala. Proračun grada Požege itekako je osjetio tu vašu zabavu pa ćemo iz tog razloga morati izvršiti tu obvezu koja je došla – rekao je gradonačelnik Neferović.Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon se uključio u raspravu te pojasnio da je do povećanja troškova plaća došlo zbog projekata: "Petica za dvoje" i ostalih projekata, koji su financirani od strane Europskog socijalnog fonda te se kao takvi samo transferiraju preko Gradskog proračuna što u konačnici rezultira povećanjem troškova plaća, do kojih ustvari nije došlo.

Rebalansom je proračun povećan za 2,187 milijuna kuna što je povećanje od 1,79%.

-Za treći rebalans u 2016. godini treba prvo reći kako je riječ o 95,5 milijun kuna jer je 29 milijuna dio kredita usmjerenog u vrlo upitne investicije koji ćemo otplaćivati do 2036. godine sa četiri godine počeka -rekao je Ronko.

Dodao je kako postoji jedna komocija do 2021. godine, a poslije potop. Rekao je da se u takve investicije ne ide kreditnim zaduženjem već kroz partnerstvo i lobiranje.

- Treba i ponoviti kako su sredstva za Trg sv. Terezije već bila osigurana u 2013. godini. Dakle za ovih planiranih 95,5 milijuna kuna u proračunu za 2016. godinu kažemo prihodi su prenapuhani i neostvarivi i ne možemo to podržati. Ako se to pak i približi ostvarenju, ovaj puta čestimo volom na ražnju - rekao je Ronko.

Priča kako su prenapuhani prihodi u dijelu poreza na dohodak i nikako nije moguće ostvariti 32 milijuna kuna poreza na dohodak.

- Prenapuhana je komunalna naknada i komunalni doprinos. Prenapuhani su prihodi od pomoći ove Vlade RH s čak 37 milijuna što je za preko 20 milijuna više nego prošle godine. Dakako, prenapuhani su i prihodi od prodaje imovine sa 4,4 milijuna i ako dosegnu 1,5 milijuna biti će dobro. Kad sve to bolje sagledamo razvidno je kako je napumpano 26-27-28 milijuna kuna, a što nas opet dovodi do 66-67-68 milijuna u 2016. godini na čime ćete u četiri godine vašeg mandata strmoglaviti proračuna grada – rekao je Ronko.

Ako se s tim naslađujete ja vam taj prostor ostavljam. Mi ćemo završiti bazene, knjižnice, završili smo Sportsko rekracijski centar, završit ćemo vrtić, završit ćemo i trg. Naglasak smo dali na pripremu projektne dokumentacije. Samo mi nemojte reći da ste projekte imali na nekakvoj salveti napisane, sve te novce i ugovore potpisane, nemojte me još u to uvjeravati jer previše ste se isprosipali kao ovaj pljusak vani - poručio je Neferović.

Pilon je u odgovoru na Ronkove navode istakao kako je od prihoda od poreza na dohodak u prvih pet mjeseci realizirano 1,3 milijuna kuna više nego prošle godine što daje za pravo da se računa i na više te da je došlo i do rasta prihoda od komunalnog doprinosa temeljem novih rješenja.

Veliku polemiku izazvala je točka dnevnog reda oko prodaje nekretnine Veleučilištu Požega za izgradnju Studentskog centra.

- Umjesto da Grad Požega svom voljenom Veleučilištu pokloni zemljište za gradnju Studentskog doma, financira projekt, parcelaciju, prijenosa vlasništva, itd., kako je to uradila i toliko spominjanja Virovitica, naumilo se rasturiti onih 27 milijuna kuna koje je Upravno vijeće VUP-a na čelu s prim. Marijanom Cesarikom čuvalo za dogradnju i proširenje Veleučilišta, za nove kabinete, laboratorije, pomagala i ostalu prijeko potrebnu opremu – između ostalog je istakao Ronko i dodao kako je odmah poslije smjene Upravnog vijeća u travnju 2016. dekan Veleučilišta Dinko Zima pod "samoinicijativnim pritiskom" iskazao namjeru kupnje nekih manjih čestica i otkidanje nekih od bazenskog kompleksa.

-Indikativno je, kako dekan nije iskazao interes za kupnju cjelovite i kvalitetne parcele nego se spregovno odlučio baš za te čosave gradske reslove, iako na svom stolu ima nekoliko kvalitetnijih ponuda, cjelovitih i atraktivnijih lokacija po daleko nižim cijenama – dodaje Ronko.

Nastavno na iskazani interes o kupnji zemljišta za izgradnju Studentskog centra predsjednik Gradskog vijeća se uključio u raspravu i pojasnio kako se mogu povući bespovratna sredstva za izgradnju takvih objekata na koji se natječaj koji je raspisan mogu javiti Veleučilišta kao prijavitelji i mogu te projekte provoditi samostalno ili u partnerstvu.-Izrekom je rečeno da su prihvatljivi prijavitelji na natječaj za izgradnju Studentskog doma Veleučilišta. Ako je Virovitica dobila zemljište na poklon i darivala to zemljište Veleučilištu to je normalno da je grad napravio jer je to zemljište dobio od države. Mi nismo ovo zemljište dobili od države - rekao je Neferović.

Dodaje kako je to gradsko zemljište što je velika razlika. Smatra da je ovo prilika da ova sredina dobije dodatnu vrijednost te da je Veleučilište na tragu i izgradnje Studentskog doma i investiranja u zgradu gdje će se ponovno pojaviti jedna pravna zavrzlama što sa sredstvima i kako objasniti kad Veleučilište uloži svoja sredstva, što navesti u ugovoru, kome to ostaje u slučaju da Veleučilište prestane djelovati.

- Uloga Grada Požege je da pomogne u razvoju, a time i Veleučilištu i izgradnju Studenstskog doma i u proširenju kapaciteta Veleučilišta – rekao je gradonačelnik Neferović.

Tagovi: Gradsko vijeće, ronko, neferović, pilon, Politika, proračun, rebalans

POŽEGA VRIJEME

48 SATI NA 034PORTALU

.

Tuča poharala Kaptol

.

Ministrica Vučković podijelila ugovore iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

.

BUDI HEROJ – DONIRAJ! Humanitarna akcija s IBAN-om za pomoć Martini Šimić

.

PROMETNA U POŽEGI: Sudarili se autobus i automobil

.

Održan Dan otvorenih vrata policije te preventivne aktivnosti „Sajam mogućnosti“ i „Budi navijač, ne razbijač“

.

NEMOJTE IH KORISTITI: Inspektori povukli još jaja s tržišta, čini se da hara salmonela

.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica obilježava 115 godina postojanja

.

Požežani Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević pojedinačni prvaci svijeta u šaranskom ribolovu!

.

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!

.

Jelena Radan predstavila svoju knjigu učenicima OŠ Antuna Kanižlića Požega

.

NOVE CIJENE GORIVA: Pojeftinio benzin i dizel...

.

Stolnotenisači Požege u 2. kolu HEP Superlige u gostima pobijedili Dugo Selo

.

Tijekom posljednja 24 sata u PSŽ 28 novooboljelih osoba od koronavirusa

.

Nepoznati počinitelj iz radnog stroja otuđio gorivo

.

Požeški planinari na tradicionalnom susretu u Feričancima

.

UPRAVO: Prometna u Požegi, jedna osoba ozlijeđena

.

Markacistički izlet sekcije HPD “Sokolovac” na Papuku

.

Struje neće biti...

.

Francuzi znaju što valja: Recept za ukusni i hranjivi quiche s porilukom i špinatom

.

Danas pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Kickboxing klub Borac Požega osvojio 4 srebra i 1 broncu!

.

HNS NAM JE ODGOVORIO: Čabraja i Glavić očito ne odustaju. Hoće li susjedi tužiti Grad Požegu zbog onoga na Slavoniji?

.

BOMBA! HDZ-ov načelnik skrivio nesreću i pobjegao: Je li bio pod utjecajem alkohola?!

.

Pučko otvoreno učilište OBRIS povodom 16. Tjedna cjeloživotnog učenja pripremilo zanimljive i poučne manifestafcije za najmlađe

.

Savjet mladih Grada Požege organizirao humanitarni kviz i skupio značajna sredstva za liječenje Martine Šimić

.

Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdan Roš Hašana, Jom Kipur i Sukot

.

Online casino igre u Hrvatskoj

.

Slavonka Josipa s dečkom snima porniće i zvijezda je Only fansa

.

Od 1. siječnja iduće godine rastu mirovine, a Hrvati će imati pravo i na 27 posto penzije preminulog supružnika

.

REKORDER VIKENDA: Muškarac (58) upravljao neregistriranim vozilom, bez vozačke dozvole, odbio alkotest i vrijeđao policajce pa ʺzaradioʺ 12.600.00 kn kazne

.

Pod utjecajem alkohola od 2,14 promila upravljao vozilom, sletio s kolnika pa pobjegao

.

Tri osobe iz susjedne županije osumnjičena da su preko društvene mreže prevarile Veličanina (44) za 3,400, 00 kn

.

Trešnjevka 2009 (Zagreb) osvojila 26. Međunarodni košarkaški turnir ʺZlatna dolinaʺ

.

Stolnetenisači Požege ponovno odlični na Turniru za najmlađe klince/ze, kadete/kadetkinje

.

Već 60 godina izazivaju kontroverze: Jesu li antiperspiranti sigurni za korištenje?

.

Čelništvo HRT-a traži povećanje pristojbe: ’80 kuna nam nije dosta, plaće su kod nas ispodprosječne’

.

PSŽ: Trenutno je aktivno 57 slučajeva zaraze korona virusom

.

Bez pečenja: Recept za fine čokoladne kocke koje može napraviti baš svatko

.

Danas oblačno uz mjestimičnu kišu

.

Brestovački vatrogasci iz smrskanog automobila izvukli ozlijeđenog vozača

.

U Vetovu na rupu na cesti upozorava plastična VREĆICA

FOTONALAZ

U petak u Osijeku počinje Kraljevski HeadOnEast!