34.smotru folklora u Pleternici otvorio je župan Tomašević

34. smotra folklora-Lidas Pleternica
(FOTO: Mladen Mirkovic)

20.06.2016. | Mladen Mirković
Pregleda: 5488

34.smotra folklora – Lidas jučer je održana u Pleternici. Smotra folklora je započela svečanim mimohodom KUD-ova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U goste su došli KUD-ovi "Bijelo Brdo" iz Bosne i Hercegovine, "Šijaci" iz Biškupaca, "Ljeskovac" iz Vinkovaca, "Seljačka sloga" iz Prekopakre, Zavičajno društvo "Rama" iz Pleternice, "Svilenka" iz Buka, "Klasje Slavonije" iz Antunovca, "Sesvete", "Podvinje", "Sinj" i "Crnač"

Smotra je krenula od osnovne škole "Fra Kaje Adžića" i prošla glavnom ulicom kroz Pleternicu te pokaza svoje nošnje, običaje, ples i pjesmu. Nakon čega su se uputili do sportske dvorane OŠ "Fra Kaje Adžića" gdje su detaljnije sve pokazali gostima i posjetiteljima.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas i zaželjeti vam dobrodošlicu u naš mali grad ali grad širokog slavonskog srca i široke slavonske duše. Sve što nosite na sebi i sve što nosite u sebi je tradicija i nasljeđe koje su nam ostavili naši stari. To je ono što trebamo govoriti, što trebamo biti i što trebamo prenositi na generacije koje su iza nas. Kao stara folklorašica i dugogodišnja članica kulturno umjetničkog društva Orljava iz Pleternice i sama sam dugi niz godina nastupala na ovoj ili nekoj drugoj pozornici. Danas vi budite ukras ove pozornice, pokažite što to skrivate u svojim škrinjama i što to nosite u svojim srcima, pronosite prekrasne Hrvatske narodne nošnje gdje god da jeste dali u Pleternici ili na bilo kojoj drugoj smotri folklora.- rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić






34.-tu smotru folklora u Pleternici otvorio je župan Alojz Tomašević naglasivši da je ova smotra postala međunarodna, ali ne međunacionalna jer ovdje su se sastala braća, prijatelji, snaše i baje, svi dobri ljudi koji žele prikazati i pokazati tradiciju i kulturu svoga prostora odakle dolaze.

-Zato sam sretan i ponosan što sam župan najljepše županije, možda ne najbogatije financijski i materijalno, ali sigurno najbogatije s dušom i srcem jer kada vidimo vas ovdje onda znamo da je budućnost Hrvatske uvijek u dobrim rukama. U Slavoniji se uz folklor i ratovalo i svatovalo pa neka tako bude i u budućnosti. - poručio je župan Alojz Tomašević





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI