Predavanje za osmoškolce: ¨Pitaju nas otkud nam hrabrost za odlazak u rat¨

Sat istine održao je Mario Kalan, umirovljeni bojnik
(FOTO: Lidija Galić)

24.05.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 10145

Oko 300 učenika osmih razreda požeških osnovnih škola danas je na Sokolovcu sudjelovalo na Satu istine. Riječ je o projektu koji se već petu godinu provodi za učenike osnovnih te projekt Vrijeme istine za učenike  srednjih škola na području Požeštine i okolnim mjestima. Do sada je projektom obuhvaćeno oko sedam tisuća učenika.







- Govorimo o stvaranju hrvatske domovine kroz Domovinski rat s težištem na naš zavičaj u Domovinskom ratu. Osim predavanja, učenici pogledaju autentičan film snimljen u vrijeme Domovinskog rata prilikom oslobođenja sjeverozapadnog dijela bivše općine Slavonska Požega. Po završetku predavanja dobit će ručak u terenskim uvjetima, onako kako smo mi to radili u ratu. Priprema im se vojnički grah - rekao nam je voditelj projekta, umirovljeni bojnik Mario Kalan.







- Učenici uvijek imaju i puno pitanja vezanih za stvaranje Hrvatske sam Domovinski rat. Pitaju nas od toga kako smo tada živjeli, otkud nam hrabrost za odlazak u rat.  Po završetku predavanja izlazimo izvan šatora jer se s ovog brda vidi 47 kilometara prve crte obrane našeg područja - dodao je Kalan.






Učenike je pozdravio i dogradonačelnik Mario Pilon iskazujući zahvalnost svima koji su sudjelovali u stvaranju Hrvatske.
- U vrijeme rata imao sam osam godina. O Domovinskom sam ratu slušao od svoga oca, ali i svojih stričeva i rođaka koji su bili hrvatski branitelji i prošli ratišta. Slušao sam od njih i one tužne priče o stradavanju njihovih najbližih kolega koji su dali svoj život za Hrvatsku. Svima im veliko hvala na tome - rekao je dogradonačelnik Mario Pilon.




















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI