Ravnateljica Obrtničke škole: ¨Tesari i zidari su deficitarniji od violinista¨

Iva Šnajder
(FOTO: Tomislav Milanović)

27.04.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 9224

"Trudimo se prepoznati ono što traži gospodarstvo i biti brži nego od našeg obrazovnog sustava koji je zbog veličine trom. Naši strukovni nastavnici se trude prepoznati što je to potrebno na tržištu i koliko im to zakon omogućava ugraditi i u znanja i vještine. Znamo koji ishod želimo, a to je da djeca nauče svoj posao na više načina", rekla je ravnateljica Obrtničke škole u Požegi, Iva Šnajder.

Obrtnička škola sudjelovala je u projektu mobilnosti u sklopu projekta "VOCOS" u kojem su učenice obrtničke škole provele dva tjedna u Italiji, u Padovi gdje su izrađivale odjeću s poznatim svjetskim dizajnerima.

- Sama sam bila u Padovi i pitala sam može li se živjeti od plaće tekstilnog radnika šivajući visoku modu. Rekli su mi ako četvero mladih ljudi žive zajedno i plaćaju stan i režije mogu živjeti i odijevati se koliko treba. Tvrdim da četiri mlade osobe koje ovdje rade na našoj plaći mogu u Požegi živjeti u stanu, plaćati režije i hraniti se. Pitam se onda zašto ići van. Mladim ljudima treba objasniti da je i u inozemstvu teško steći bogatstvo – priča Iva Šnajder.


Kaže kako je mjesta u srednjim školama daleko više nego učenika u osnovnim školama. Malo roditelja gleda mogućnost zapošljavanja kao bitnu činjenicu za upis djeteta u neko zanimanje. Posebno deficitarna zanimanja u Hrvatskoj su tesar i zidar za koje je slab interes učenika koji završavaju osnovnu školu, a ta zanimanja su tražena i radnici se uvoze.


- Plaća je ovisna o vašoj vještini. Ja sam rekla našem učeniku koji je osvojio prvu državnu nagradu u disciplini tesar  Davidu Dukiću da uzme torbu i gdje god dođe u Hrvatskoj da će naći posao. Pogrešno je mišljenje da zidar može zamijeniti tesara, a i zidari su deficitarni. Uvozimo graditelje što imamo priliku gledati po medijima gdje poduzetnici, obrtnici vlasnici u tvrtki kažu "dajte mi ljude koji imaju vještinu" – objašnjava Iva Šnajder. 



Obrtnička škola u Požegi ima svega četiri tesara, a ovu školsku godinu nisu upisali niti jednog. Srednje škole u Splitu i Osijeku nisu upisale učenike zanimanja zidar i tesar što je kako kaže strašno s obzirom na veličinu tih gradova.

- Jako sam zahvalna Ministarstvu što prošle godine unatoč limitu od šest učenika nisu obrisali zanimanje tesar. I ministarstvo je prepoznalo tu deficitarnost i ostavili su četiri tesara da budu u prvom razredu. Oni su deficitarniji od glazbenika koji sviraju violinu – priča Iva Šnajder.  

Pisali smo prošli tjedan o uspjesima učenica tekstilnog smjera koje su dominirale na državnom natjecanju i donijele dvije zlatne i jednu srebrnu medalju, kao i već spomenuti tesar David Dukić koji je također osvojio državno zlato. Tajna dominiranja Obrtničke škole Požega na tim natjecanjima je kaže u radu i iskustvima iz inozemstva u projektima mobilnosti.



- Kad hoćete nešto napraviti u bilo kojem poslu, ako imate iskustvo pravilnim rasporedom vremena ćete doći do rezultata kojeg očekujete. Ako ste išli s receptom za kruh dobit ćete taj kruh. Zašto mi to ne bi mogli i u školstvu ako imamo slobodu kreiranja nastavnog procesa da dođemo do tog cilja – rekla je iva Šnajder. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI