Mladi udaraljkaš: Udaraljke su bile ljubav na prvi pogled

Petar Pranjić
(FOTO: Iz privatne kolekcije P.Pranjić)

07.03.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 10894

Petar Pranjić 21-godišnji je udaraljkaš iz Požege koji iza sebe ima tri prve državne nagrade i četiri prva regionalna mjesta, a tijekom dosadašnjeg školovanja bio je polaznik brojnih renomiranih udaraljkaških festivala. Udaraljke je počeo svirati kao devetogodišnjak i trenutačno je na trećoj godini studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

- Moja glazbena priča započela je na već dobro pripremljenom teritoriju, no interes za udaraljkama nije bio nametnut od strane već glazbeno aktivnih ukućana, nego je došao isključivo kao moja želja. Budući da sam kao mlađi brat pratio nastupe sestara, tijekom jednog koncerta imao sam priliku čuti novi instrument u glazbenoj školi- udaraljke. Od tog momenta, moj interes za glazbom rastao je iz dana u dan.




Ima tri sestre i sve tri su također glazbenice. Najstarija sestra Ivana pohađala je tečaj sintisajzera, druga sestra je upisala harmoniku u glazbenoj školi, dok je treća sestra godinu kasnije počela svirati klavir. Sa sestrama Marijom i Matejom nastupao je i u Carnegie Hallu u prosincu 2011.


- Teško je istaknuti naročito drage nastupe jer su svi bili više ili manje značajni u određenom periodu razvoja. No, nemoguće je ne izdvojiti nastup u njujorškom Carnegie Hall-u. Tada sam imao 17 godina i rečeno mi je da sam bio jedan od najmlađih udaraljkaša koji je nastupao u toj prestižnoj dvorani. Imati priliku predstaviti se publici s te pozornice je san snova svakom glazbeniku- rekao je Petar.

Petar je prije nekoliko dana bio na turneji sa srednjoeuropskim orkestrom mladih - EUphony Orchestra- s kojim nastupa u Zagrebu, Ljubljani, Grazu i Budimpešti. Riječ je o projektu pokrenutom prije pet godina, u kojem snage udružuju pet muzičkih akademija pod vodstvom priznatih dirigenata. Petar prosječno dnevno vježba od pet do sedam sati, a nekad i više. Trenutno je na trećoj godini udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.



- Studij na Akademiji je specifičan, a program je zahtjevan jer nismo fokusirani samo na izvođenje određenih skladbi, kao što mnogi misle. Učimo i analizu glazbenih djela, povijest glazbe i harmoniju da bi što bolje shvatili i u konačnici interpretirali djelo na kojem radimo. Uz to, tu su i pedagoški predmeti koji nas pripremaju za rad i prenošenje znanja po završetku studija. Svoje glazbene uzore mijenjao sam kako sam i sam sazrijevao, no uvijek je poticajno pratiti izvrsne glazbenike i po njima se usmjeravati. U Hrvatskoj su to Ivana Bilić i Igor Lešnik, od kojih imam priliku učiti na Akademiji, a izrazito drag glazbenik mi je Peter Sadlo, koji podučava u Munchenu- objašnjava nam Petar.

Mišljenja je da je Glazbena škola Požega među najboljima u Hrvatskoj, što se potvrđuje i rezultatima s raznih natjecanja, a kvaliteti će kroz godine koje dolaze svakako pridonijeti i brojne mogućnosti koje pruža nova zgrada škole. Prije godinu dana i na Muzičkoj akademiji su dobili svoj vlastiti prostor. Prije toga, predavanja su bila na četiri lokacije u Zagrebu, no sada imaju izvrsne uvjete.



- Udaraljkaška oprema i palice jako su skupa investicija. Primjerice, marimba košta oko 20 tisuća eura. Imam vlastitu koja je bila znatno jeftinija, no zbog raznovrsnosti repertoara, uvijek je potrebno vježbati u opremljenim prostorima. Par palica, koje su nam osnovno oruđe za rad, za klavijaturne udaraljke koštaju od 50 do 100 eura, a one su potrošni materijal. Par koji sam nedavno kupio vjerojatno ću imati barem dvije godine - govori nam Petar. Na studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu prime se tek dva kandidata godišnje.

Otkako je počeo svirati udaraljke, nije previše promišljao o drugim životnim pozivima. Oduvijek je znao da želim biti akademski glazbenik. Kad je išao na državnu maturu, pitali su me jesam li siguran da uz udaraljke ne želim prijaviti još neku rezervnu opciju, no njegov odgovor se nije  promijenio.

- Talent je bitan, ali rad je presudan. Susretao sam i talentiranije glazbenike od sebe koji nisu smatrali da je svakodnevna predanost radu ključna, no u glazbi to s vremenom izađe na vidjelo te su, kako su očekivanja rasla, odustali- pojasnio nam je Petar.

Tijekom dosadašnjeg školovanja, nastupao je kao solist, član komornih sastava i orkestara, a trenutno svira u Simfonijskom orkestru Muzičke akademije. Član je i Bing Bang ansambla- međunarodno priznatog udaraljkaškog ansambla Muzičke akademije, pod vodstvom njegovog profesora Igora Lešnika.



- U siječnju smo s Bing Bangom svirali na Međunarodnom festivalu udaraljki u Bjelovaru. Ovaj festival posjećuju udaraljkaši iz cijelog svijeta, a ove godine su bili sudionici iz Japana, Švedske, Amerike i mnogih drugih zemalja. Moje sudjelovanje započelo je 2005. godine, kada sam kao 11-godišnjak nastupio kao solist uz pratnju ansambla udaraljki- prisjetio se Petar.

Pokazao nam je "Oskar znanja” koji mu je 2012. dodijelila Agencija za odgoj i obrazovanje. Riječ je o nagradi za najbolje ocijenjene izvođače u svim glazbenim kategorijama na državnom natjecanju. Glazbom se želi baviti cijeli život. Želja mu je da po završetku akademije nastavi glazbeno usavršavanje u inozemstvu, a jednog dana bi volio svoje znanje i iskustvo prenositi na druge.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI