Boris Ćiro Gašparac: Škorvaga je bio ¨Robin Hood¨ koji je sve morao sam

Ćiro Gašparac
(FOTO: Tomislav Milanović)

25.01.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 15435

"U više od 50 godina mog bavljenja glazbom bilo je svega. Počeo sam kao učitelj gitare kada nisam imao uvjete na to. Učio sam pod gradom na klupi ili u kući. Mučili smo se na puno načina. Ja sam tu bio gotovo jedini lik s gitarom, ali bio sam i bubnjar. Svirao sam i usnu harmoniku, kontrabas i tambure", rekao nam je osvrnuvši se na svoju bogatu karijeru legendarni požeški glazbenik, Boris-Ćiro Gašparac.

Za današnje stanje u glazbi u Hrvatskoj kaže da nije sjajno. Potrebno je naći sponzora i donatora i u studiju napraviti nešto kvalitetno. Prošle godine je nastupao gotovo humanitarno, bez novčane naknade kako bi održao glazbenu formu. Priča da je u životu glazbenika najbitniji kontakt s publikom, scenska izvedba i da uvijek pokušava biti aktivan i pjevati na mjestima gdje se nešto događa.




- Od glazbe jedino čega se nisam dotakao su harmonika, truba i drugi instrumenti za pleh glazbu. Ja bih naučio svirati harmoniku i trubu bez problema. Bio sam u svim živim zborovima, imao svoje male sastave. Učio sam mlade ljude svirati gitaru tako da budu praktičari i da za dva mjeseca zasviraju u nekom bendu – priča nam Ćiro.


Na prošlogodišnjem Aurea festu dobio je priznanje za 25. godinu sudjelovanja na požeškom festivalu. Tadašnji direktor Veljko Valentin Škorvaga poručio mu je: "Sve svoje najljepše pjesme tebi sam posvetio. Od srca ti želim dobro zdravlje i da dugo ovako dobro pjevaš iako si i zagazio u osamdesete!". Pitali smo ga što misli o Škorvaginoj neopozivoj ostavci na mjesto direktora festivala.



- Škorvaga ulazi u vremeplov, a isto tako i Ćiro. Veljko Valentin Škorvaga posvetio je cijeli život požeškoj glazbi i festivalu. Nije više htio biti direktor jer na kraju sve spadne na njega. Uvijek je sam kao Robin Hood, a kada nema Robina Hooda u šumi svi pobjegnu pred neprijateljskom vojskom. Nije imao istinsku podršku od samih početaka do današnjih dana. Jednostavno nije mogao to više izdržati, ali je napravio čuda i oko festivala i Glazbene škole Požega – dodaje Ćiro.

S nostalgijom se prisjetio požeškog festivala 1990. godine kada je na Trgu Svetog Trojstva bilo između 40 i 50 tisuća ljudi. Kada je bio najavljen za nastup jedva je došao do pozornice od količine ljudi. Sada je kaže publike manje jer su sušna vremena, ali s porastom životnog standarda vjeruje da će se to vratiti u ona "zlatna vremena". 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI