Traže se novi izvori: ¨Razvojem crpilišta osiguravamo pouzdanost vodoopskrbnog sustava u budućnosti¨

Istražni radovi na budućem vodocrpilištu
(FOTO: Lidija Galić)

06.11.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5843

850 tisuća kuna vrijednost je radova na istraživanju budućih vodocrpilišta za grad Požegu te područje općina Kaptol i Jakšić. Radovi se provode na području između naselja Alilovci, Alaginci, Treštanovci i Ramanovci.

- Prethodno su provedeni geofizički radovi i pet istražnih bušotina i na temelju toga su određene dvije lokacije za bušotine za zdence. Jedna će biti izbušena na dubini od 38 metara i sjeverno još jedna od 35 metara. Nakon bušenja slijedi ugradnja konstrukcije zdenca, crpljenje i godinu dana praćenje kvalitete vode i izdašnosti za formiranje budućeg crpilišta - pojasnio je Milan Beslić, voditelj Razvojno-tehnološkog sektora u tekiji d.o.o.







Gradonačelnik Vedran Neferović istaknuo je kako će se time riješiti problem nestašice vode u sušnim periodima. Radove financiraju Hrvatske vode u 80-postotnom iznosu te ostatak Tekija d.o.o.

Vodom s ovog crpilišta trebalo bi se snabdijevati područje cijele Požeštine.





- Razvojem novih crpilišta osiguravamo pouzdanost vodoopskrbnog sustava i snabdijevanje potrošača vodom i širenje na druga područja gdje opskrba vodom nije dobra. Postojeća crpilišta su sklona određenim zagađenjima i na ovakav način znamo gdje imamo kvalitetnu i pitku vodu u dovoljnim količinama. Ovo je ulaganje u budućnost. Zapadno polje crpilišta uz Orljavu su u opasnosti da budu zagađena i moramo izići iz tog dijela kotline  s vodom - pojasnio je Ante Kolić, direktor Tekije d.o.o.

Ovo će crpilište itekako dobro doći mještanima Općine Jakšić koji unatrag desetak godina nisu imali pitku vodu.

- Koristili su se bunari koji su zagađeni od fekalija i gnojiva koja se koriste u poljoprivredi. Prije smo imali samo jedan smjer dostave vode, sada ih imamo četiri - kaže Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.





Iako je na području Općine Kaptol prijašnjih sušnih godina bilo poteškoća  s opskrbom vodom, pronađena su nova rješenja. Trenutačno na području te Općine još samo Doljanovci, Bešinci i Podgorje nemaju opskrbu vodom iz vodovodne mreže.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI