Mikulić: Domoljublje se ne mjeri statusom nego djelima!

Dvadeseta obljetnica Vojne policije u Požegi
(FOTO: Privatna kolekcija Ivice Mikulića)

18.08.2011. | Martina Smrzlić
Pregleda: 12029

Bojnik u miru, Ivica Mikulić bio je 10 godina na čelu Vojne policije  u Požegi koja je proslavila dvadesetu obljetnicu osnutka. Na Trgu 123. brigade prisutni su odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća nakon čega se povorka  preselila u gospodarsku komoru gdje se svečanost nastavila podjelom zahvalnica pripadnicima Vojne policije te obiteljima Vinka Tomaševića, Tomislava Pranjkovića, Željka Franjića i Mirka Čosića kojih više nema među živima.

- Tadašnji zapovjednik 63. samostalnog bataljuna, general pukovnik u miru Miljenko Crnjac mi je zapovijedio da osnujem pojačani vod vojne policije i kada mi je to rekao, ja nisam bio nimalo oduševljen. Nisam znao ni kako bi trebao izgledati vojni policajac, a kamoli što treba raditi. Bili smo nespremni, ali tu prostora za raspravu nije bilo. Vilko Olujić je danonoćno radio sa mnom na formiranju vojne policije  i birali smo najbolje i najhrabrije dečke. Nas 40 nas je bilo prvih u toj postrojbi. Nažalost četvorice hrabrih dečki iz tog vremena više nema među nama - rekao je Ivica Mikulić u razgovoru za 034portal.

Na proslavi dvadesete obljetnice osnutka Vojne policije jedna bojnikova izjava je pokrenula polemike, pa ju je odlučio komentirati.


- Smatram da mi branitelji nismo svi jednaki. Domoljublje se mjeri djelima, a ne statusom branitelja. Stvarno mislim da je to tako i iza toga stojim. Mislim da je bilo vrijeme da to netko kaže. Istinski branitelji su prošli kalvariju i bili na raspolaganju mladoj hrvatskoj državi ne tako davne 1991. godine, a nisu čekali da ih mobiliziraju u Bljesku i Oluji, pa na taj način stekli status branitelja - kaže Mikulić.


Bivši načelnik uprave na polju cijele države, general pukovnik Mate Laušić je u sklopu svečanosti izjavio kako je ogledni primjer vojne policije na državnoj razini bila upravo ova iz Požege te da je tih godina najviše volio dolaziti ovdje. Svečanosti je prisustvovao i saborski zastupnik Tomislav Čuljak, tadašnji dozapovjednik 68. vojne policije, odgovoran za  Slavoniju te pozdravio prisutne.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI