Digitalna tehnologija u nastavi: ¨Djeca su oduševljena, treba ih gurnuti u to i tražiti puno¨

Lidija Kralj
(FOTO: Vjeran Blašković)

24.08.2015. | Promo
Pregleda: 6508

- Korištenje digitalnih alata, društvenih mreža i interneta u nastavi zahtjeva odgovornost učitelja. Surfajući internetom ostavljaju se digitalni tragovi, Google i Facebook pamte što ste radili, pisali, komentirali. Kada koristite Facebook u profesionalne svrhe onda morate znati koje su granice, jer se sve vidi. Nekim privatnim komentarima i mišljenjima o poslu na Facebooku možete si napraviti štetu - rekla je profesorica Lidija Kralj iz Osnovne škole Veliki Bukovec na edukacijskom predavanju o digitalnim sadržajima u nastavi koje se održava za nastavnike Obrtničke i Tehničke škole.






Ona je u travnju proglašena najinovativnijom nastavnicom u korištenju digitalnih tehnika u nastavnom procesu na nivou cijele Hrvatske, a prestižno priznanje dobila je u centrali Microsofta, američkom gradu Redmondu.
- Tamo se okupilo oko 300 učitelja iz cijeloga svijeta. Nakon niza radionica u kojima smo trebali primjenjivati tehnologije Microsoft mi je dodijelio priznanje. U grupi sam bila s nastavnicima iz Južne Amerike, Kine i Kanade - priča profesorica Kralj koja jedina u Hrvatskoj ima službeni Microsoftov certifikat za primjenu digitalnih tehnologija u nastavi.


Tijekom 10 radnih dana 16 profesora s Obrtničke i Tehničke škole proći će njenu edukaciju kako koristiti računalo, internet te poseban software u nastavnim procesima. Učitelji su se danas upoznali s višekorisničkim platformama, poput digitalnih ploča, ali i drugim digitalnim tehnologijama koje mogu poboljšati učinkovitost nastave te dodatno zainteresirati učenike za predmet.





Posebnu pozornost profesorica Kralj u narednim će danima posvetiti društvenoj mreži Yammer kojoj mogu pristupiti samo profesori, nastavnici i učenici, nitko van sustava nema pristup. Putem te mreže nastavnici mogu osmisliti suvremenu nastavu te biti u kontaktu s učenicima na njima prihvatljiv način, kako to već pružaju suvremeni online servisi.
- Predajem djeci matematiku u 7. i 8. razredu. Moja iskustva su odlična i djeca to prihvaćaju. Oduševljeni su, djeci treba pokazati dobar primjer i tražiti puno od njih, djeca mogu stvarati kvalitetan multimedijalni sadržaj, samo ih treba gurnuti u to - rekla je Lidija Kralj.

Osim nje, požeškim će profesorima dio predavanja održati profesor Silvijo Novak sa Strojarskog fakulteta u Zagrebu te profesor Hrvoje Mikolčević iz Požege.



Edukacija o digitalnoj nastavi provodi se u sklopu projekta "Energetska efikasnost u graditeljskim zanimanjima - vještine i kompetencije za budućnost i radna mjesta" za koji je odobreno 1,3 milijuna kuna prihvatljivih troškova u 100-postotnom iznosu.  Provoditelj projekta je Obrtnička škola Požega, a partner Tehnička škola Požega i Graditeljska škola Čakovec. Projekt je financiran kroz Europski socijalni fond "Razvoj ljudskih potencijala".

- Trenutno se u sklopu projekta provodi izrada dva nastavna kurikuluma u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom (HKO). Nastavnici se okupljaju subotom, počeli su 22. kolovoza, a završit će 12. rujna - rekla je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder dodajući kako se provedbom ovoga projekta podiže standard predavanja i u Tehničkoj i u Obrtničkoj školi.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI