Baka Manda od vune pravi odjeću i posteljinu: ¨To se u moje vrijeme moralo znati¨ (video)

Manda Dražetić
(FOTO: Klementina Malčić)

30.06.2015. | Klementina Malčić
Pregleda: 14679

"U selo uopće ne idem, najviše volim biti kod svoje kuće, u svome dvorištu, gdje najčešće radim ono što me umiruje, a to je predanje vune. Tomu me naučila moja majka kada sam imala 10 godina. To je običaj koji se u to vrijeme morao znati. Nisam imala izbora pa sam naučila, a s vremenom i zavoljela", započinje svoju priču 66-godišnja Manda Dražetić iz Brodskog Drenovca kod Pleternice.

- Ovce se šišaju jednom godišnje, i to ljeti. Naravno, imam svoje stado ovaca od kojeg dobivam vunu. Vuna mi koristi kao sirvina od koje pravim odjevne predmete, posteljine i slično. Kada imam manje vune, moram pažljivo birati što ću tijekom zime presti, tada uglavnom izrađujem čarape, šalove i manje deke.







Nakon šišanja ovaca postupak prije samog predenja nije nimalo jednostavan.

- Dobivenu vunu je najprije potrebno oprati i dobro isprati u vreloj vodi. Meni je to najteži dio posla jer je uistinu težak, a i dugo traje. Oprana vuna se zatim raščešljava, grebe zatim ravna te na kraju slaže na kadulju. Kadulja je štap pomoću kojeg predem vunu. Tijekom predenja kadulja se zabaci iza struka i lijevom rukom se čupa vuna dok se desnom okreće vreteno - pojašnjava baka Manda.



- Za jedan par čarapa potrebno mi je 2 sata, a za neke veće radove i do mjesec dana. Neki radovi budu od čiste bijele vune, a neke pak bojam različitim bojama. Većinu svojh radova poklonim susjedima, obitelji, a najviše svojim unucima. Uz predenje i heklam preko 20 godina, ali mi je ipak predanje vune draže - dodaje.





- Jako mi je žao što mlade ne zanimaju narodni običaji. Pokušavala sam naučiti svoju kćer presti vunu, međutim, nije htjela - razočarano je zaključila na kraju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI