¨Morate ponekad zaboraviti profesiju i biti prije svega čovjek¨

Natalija Dopuđ sestra je godine
(FOTO: Lidija Galić)

12.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10373

Natalija Dopuđ izabrana je za sestru godine ispred Udruge medicinskih sestara i tehničara Požege, u povodu današnjeg Međunarodnog dana sestrinstva. 28 godina radi u požeškoj bolnici, posljednjih deset godina na odjelu onkologije i dnevnoj bolnici.

- Ljubaznost je definicija za svaki početak liječenja. Ljubaznim kontaktom, osmjehom i toplinom ćete dobiti interakciju pacijenta te možete početi kvalitetno raditi. Kvaliteta života i kvaliteta rada čine uspjeh i k tome težimo. Nije sve uvijek tako maligno kao što izgleda u startu. Može biti vrlo optimistično i dobro. Kad se otvorite pacijentu i on vama, veliki je to znak da ćete uspjeti - rekla je Natalija Dopuđ na današnjem prijemu kod gradonačelnika Vedrana Neferovića.




- U trenutku upoznavanja s dijagnozom i samim bolesnikom toplina, ljubaznost i želja da mu pomognete su itekako važni. Morate ponekad zaboraviti profesiju i biti prije svega čovjek - dodala je.


Najteži su joj trenuci gubitak, odnosno smrt pacijenta, no i smrt je, kaže sestra Natalija, dio života.

- Najljepše je kad vam se pacijent vraća na redovite kontrole za pet ili deset godina i zadovoljni ste što je ozdravio i vodi kvalitetan život - zaključila je sestra Natalija.

U Požegi je trenutačno oko 400 medicinskih sestara. Predsjednica požeške udruge Ružica Dijaković istaknula je da se danas pred njih stavljaju neki novi zahtjevi.



- Nekad su medicinske sestre bile samo asistent u timu. To je profesija koja ima visokoobrazovne kadrove. Obim posla daleko je veći i sestre su te koje planiraju zdravstvenu njegu bolesnika, a postoji već i e-njega koju provodimo na našim odjelima - istaknula je.

- Medicinske sestre su snaga koja pokreće svaku zdravstvenu ustanovu. One su dobra duša svake ustanove, one su te koje će vas primiti, uputiti i reći vam nešto lijepo - rekao je na kraju Darko Puljašić, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI