Emilija ima ideju za suvenir: ¨Grad treba nešto novo što predstavlja našu povijest¨

Emilija Čorak
(FOTO: Aleksandar Grlić)

08.05.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10880

"Narukvice izrađujem jetkanjem, poslije brušenjem i poliranjem. Tehnika traje malo dulje. Nije to kineski proizvod da mogu napraviti 100 komada, broj je ograničen. Nekad radim jednu cijeli dan i svaki komad je unikatan", kaže nam Emilija Čorak Veić iz Mihaljevaca kraj Požege. Mlada nezaposlena upravna pravnica koja inače dugi niz godina slika trenutno ima otvorenu izložbu u Malom salonu Gradskog muzeja u Požegi.

Ovaj put se okušala u nešto drugačijem obliku kreativno izražavanja. Izrađuje narukvice, suvenire i nakit izrađujem od mesinga, bakra i aluminija, a s ocem Antom razne unikatne drvene predmete. Zanimljivu izložbu možete pogledati do 16. svibnja od 8 do 12 sati te od 17 do 20 sati.

- Na njima se uglavnom protežu simboli Požege, natpis Požega ili nečije ime na glagoljici. Ja, recimo, imam narukvicu sa svojim imenom. Izradom nakita se bavim pola godine. Imala sam već dvije izložbe sa slikama. Dugo sam nezaposlena, inače upravna pravnica po struci i stalno sam kod kuće pa sam došla na ideju napraviti nešto što bi bilo kao suvenir, unikat, što možeš nositi svaki dan, a praktično je i trajno. I sama volim takav nakit, a nema ga nigdje ni za kupiti. Osim natpisa često imaju motive Kužnog pila i fra Luke, planiram bolte i druge crteže - pojašnjava Emilija.





- Osim toga imam drvene svijećnjake, vješalice, stalke za muffine, podloške za čaše. Uglavnom je to sve bor, hrast ili jela, naše slavonsko drvo. To izrađujem s tatom koji mi pomaže. Ja dam ideju i onda zajedno završimo rad. Drvo je ipak drvo, ono je prirodno i traje. Osim toga bavim se i slikanjem od malih nogu, a prvu izložbu sam imala 2007. godine, onda nakon dvije godine opet. Sada sam opet došla u malo drugačijem postavu jer želja mi je da i grad ima nešto svoje što predstavlja dio povijesti, a ustvari je nova stvar - nastavlja umjetnica.



- Zadovoljna sam, nakit se sviđa ljudima i bilo je čak i stranaca koji su ih uzeli za poklon. Izložba mi služi više da vidim koliko se ljudima sviđa nakit, da znam mogu li krenuti u svoje samozapošljavanje jer sam nezaposlena. Bitno mi je da dođu ljudi, da daju prijedlog što bi možda voljeli isto vidjeti na narukvicama, samo da svrate. Svaki savjet i prijedlog mi je dobro došao - kazala nam je na kraju Čorak Veić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI