Zašto volimo glumu: Na okupu mladi glumci iz cijele županije

Festival dramskih skupina KaZlaDo
(FOTO: Aleksandar Grlić)

22.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6546

"U životu se ne želim baviti nekim dosadnim stvarima, nego želim provesti život kroz igru, a gluma je savršeno mjesto za to", kaže nam Petar Petrović, učenik 2. razreda požeške Katoličke gimnazije koji ima velike uzore, a želja mu je baviti se glumom profesionalno. Petar je danas sa svojim kolegama iz školske kazališne družine izveo predstavu "Skoro savršeni ples" u sklopu prvog dana dvodnevnog Kazališno festival dramskih skupina - KaZlaDo u Gradskom kazalištu. Kratke predstave su također izveli učenici osnovnih škola iz Požege, Brestovca i Pakraca. Sutra nastupaju mali Kutjevčani, Pleterničani i Čaglinčani, članovi Društva naša djeca iz Pleternice te učenici Gimnazije i Ekonomske škole. Na kraju će se odabrati i najbolja predstava, oba dana se održavaju i kazališne radionice, a entuzijazma, sudeći po našim sugovornicima, ne nedostaje.

- Glumom se bavim od samih početaka osnovne škole, od lutkarskih predstava, a intenzivnije u srednjoj školi pod mentorskom palicom Marijane Ćorluke. Imamo dramsku radionicu na koju dolazi puno ljudi i jako dobro se radi. Najzahtjevnija uloga mi je bila upravo ova jer ima teških tekstova koji su puno puta izvedeni od strane fantastičnih glumaca i bilo je jako teško naći neki svoj udio u tome. Glumački uzori na stranom polju su mi Mel Gibson i Clint Eastwood, a od domaćih glumaca Rade Šerbedžija. Volio bih poslije srednje škole upisati akademiju - nastavlja Petar.




- Izveli smo predstavu "Skoro savršeni ples". Radi se o predstavi koja je prožeta s najvažnijim ulomcima poznatih stranih i hrvatskih pisaca od Ibsena do Šenoe. Poruka je da što dalje idemo u životu, postajemo lakoumniji. Sve što nam se nametne, slijepo slušamo bez da uzmemo stanku, razmislimo o tome i donesemo sud o tome. Kao vojska smo koja slijepo sluša zapovijedi - ispričao nam je nešto o predstavi.




Oduševljenja je bilo podjednako i među mlađim glumcima. Malim Brestovčanima i Pakračanima je gluma prije svega zabava.

- Jako mi je zanimljivo kako glumci glume i jednog dana bih htjela postati glumica. Sestra mi je glumila i onda mi se to toliko svidjelo da sam se upisala u družinu. Na probama sam vidjela da mi to dobro ide pa sam nastavila. Okupljamo se jednom tjedno i radimo pet predstava godišnje. U družini sam otprilike tri-četiri godine. Najdraža predstava mi je ova, "Đakinja prvakinja", jer je sama izvodim i mogu se sama za nju potruditi. Gluma je zabavna, preporučila bih je svakome jer s njom mogu postići svoj cilj - rekla nam je Iva Pavić, učenica četvrtog razreda OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca.



- Na družinu idem dvije godine i igrao sam u dosta predstava. Najviše mi se sviđa ova, "Zlatni dukati". Zabavna je, ja glumim Jozu. On je seoski mladić koji se hoće ženiti s dvije žene pa se one posvađaju. Tekst za predstavu nije teško naučiti. Učimo ga utorkom, nekad kada se treba požuriti i drugim danima i kod kuće. Najviše mi se sviđa kad idemo glumiti na pozornicu i kad učimo s učiteljicom. Zabavno je i možete učiti kao i pod satom hrvatskog jezika - ispričao nam je njezin vršnjak Karlo Eletić.



- Dugo se bavim glumom. Učiteljica je htjela napravimo kazališnu družinu i mi smo pristali jer je to bilo jako zabavno. Zabavno je to što se svi družimo, a naučimo puno toga. Danas smo izveli mješavinu svega, ne znam kako ćemo to nazvati. U predstavi nema uloga, glumimo, pjevamo, plešemo, radimo svašta. Ovo nam je prvi put da smo otišli van Pakraca, super nam je ovdje. U Pakracu na s prate obitelji i roditelji koji nisu mogli doći, ali upoznali smo mlade iz drugih krajeva naše županije, sudjelovat ćemo na radionicama na kojim ćemo učiti osnove glume. Očekujem vrlo zabavan dan - ispričao nam je mladi Pakračanin Petar Rodić.



- Volim glumu jer se zabavljamo, učimo nove stvari, upoznajemo glumce. Glumila sam u pet predstava i sve su mi drage, svaka je posebna. Za ulogu se spremam na nastavi, ali i kod kuće pred ogledalom. U školi to zna potrajati sat vremena, ponekad i više. Vježbam u hodniku, u razredu, glumiti se može svagdje. Gluma je posebna jer upoznajemo druge ljude kad idemo u okolicu i putujemo. S predstavom možemo također svašta kazati. Danas nam je tema bila igra. Htjeli smo poručiti da je važno igrati se - zaključila je na kraju Pakračanka Ana Maraković.

FOTO Više fotografija pogledajte u galeriji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI