Maloljetnička delinkvencija u opadanju: ¨Nitko ne smije trpjeti nasilje¨

Dario Dasović, načelnik PU požeško-slavonske
(FOTO: Lidija Galić)

19.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6403

"Na području Policijske uprave Požeško slavonske smo prošle godine zabilježili 290 prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno dva prekršaja više nego pretprošle godine. To znači da je senzibilizacija javnosti na zadovoljavajućoj razini, da smo dobrim dijelom zadrli u tu tamnu brojku, da se ljudi ne libe prijaviti nasilje", rekao je načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović na jučerašnjoj konferenciji za medije u sklopu programa "Živim život bez nasilja".

Znatno je smanjen broj kaznenih djela čiji su počinitelji ili žrtve maloljetnici.

- Na području ove policijske uprave je tijekom prošle godine gotovo 30 posto smanjen broj kaznenih djela koja su počinila djeca odnosno maloljetnici. Imali smo 28 prijavljenih maloljetnika dok smo ih prethodne godine imali 42. Smanjen je i udio maloljetnih počinitelja u kaznenim djelima općeg kriminaliteta i to za gotovo 40 posto. Bitno je da smo jači od državnog prosjeka jer smo provođenjem preventivnih aktivnosti povećali broj otkrivenih kaznenih djela na štetu djece i mladih za čak 40 posto - izložio je rezultate Dasović.


Pored projekta Živim život bez nasilja služba prevencije i kontakt policajci su bili vrlo aktivni.


- Tijekom prošle godine smo educirali gotovo 2.000 djece od vrtića do učenika svih dobi u osnovnim i srednjim školama. Samoicijativno smo proveli više od 40 predavanja vezanih za sigurnost djece na internetu. Uključeni smo maksimalno i imamo velikih planova za nove aktivnosti u ovoj i sljedećim godinama. Nikakav oblik nasilja, bilo psihičkog, fizičkog ili ekonomskog, nitko nije dužan trpjeti i svatko ga treba prijaviti. Policija je visoko senzibilizirana na ovakvu vrstu postupanja i gledat ćemo da i dalje budemo građanima na usluzi - dodao je Dasović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI