Hvidra nagradila požeške liječnike: Tijekom rata spasili skoro tisuću ranjenika

HVIDRA Požega nagradila je devetoricu liječnika za doprinos tijekom Domovinskog rata
(FOTO: Aleksandar Grlić)

16.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 15158

"Od svih priznanja koje sam dobio, ovo mi je jedno od najdražih. Prvi put sam dobio priznanje od ljudi koji su dali dio svog zdravlja i života i ugradili ga u ovu našu današnju slobodnu Hrvatsku", zahvalio se kratko ravnatelj požeške bolnice i jedan od 9 liječnika koje je požeška HVIDRA nagradila zbog spašavanja skoro tisuću ranjenika tijekom Domovinskog rata.



Povod je obilježavanje 23. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Nagrađeni su još Josip Fajdić, Antun Rukavina, Ljubo Begić, Miljenko Vukoja, Dujo Gverić, Slavko Mustapić, Damir Šimleša, Tomislav Vuković i Opća županijska bolnica Požega u cjelini.







- Prošlo je gotovo četvrt stoljeća, bila su to burna vremena. Bilo je ratnih događanja u okolici grada. Ranjenici su dolazili u našu bolnicu, rješavalo ih se kako je to u tom trenutku bilo najbolje moguće. Bili smo smješteni u najnižoj etaži bolnice zbog opasnosti ratnih djelovanja. Ukupno je u tom periodu prošlo oko 980 ranjenika. Bilo ih je najviše s našeg, ali i s drugih područja poput Posavine. Bilo je najviše rana od eksplozija, strijelnih rana, ozljeda ekstremiteta i politrauma. Nije nam bilo teško raditi, ni mladima ni starijim kolegama, svom osoblju. Svi su bili privrženi da naprave svoj posao maksimalno. Nije bilo ni vremenskih ni bilo kakvih drugih ograničenja. Što god se dogodilo, sve osoblje je bilo istog trenutka u bolnici, nije nam bilo teško - prisjetio se Ljubo Begić, voditelj Odjela kirurgije Opće županijske bolnice u Požegi.



Održana je i kratka filmska prezentacija ratnih djelovanja na području Požeštine i zapadne Slavonije, a prisutne su pozdravili župan Alojz Tomašević te zamjenik požeškog gradonačelnika Darko Puljašić.





Posebnu zahvalu liječnicima je izrazio Tomo Vrhovac, predsjednik požeške HVIDR-e.

- Riječ je o devet liječnika koji su se bez nekakvog iskustva, kada su ranjenici dolazili s terena, u svemu tome snalazili. Mi ratni invalidi moramo na neki način odati zahvalu ljudima koji su radili i pod uzbunama kada je napadan grad i bolnica. Nažalost, bilo je i naših suboraca koji su izgubili život, ali u velikoj mjeri su nam pomogli tako da su nam smanjili invalidnost. Danas nas ovdje ima puno živih i na neki način zbog njih svi zajedno možemo proslaviti Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske - rekao nam je Vrhovac.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI