Učenici Obrtničke škole na praksi u Njemačkoj: Puno smo naučili, ponudili su nam posao

Učenici Obrtničke škole u Njemačkoj
(FOTO: Obrtnička škola Požega)

21.11.2014. | Promo
Pregleda: 12408

Obrtnička škola Požega aplicirala je projekt VOCOS u sklopu programa Erasmus +, odnosno mobilnost učenika strukovnih škola. Nakon što je projekt odobren, 12 učenika ove škole je boravilo u Njemačkoj, u Frankfurtu na Majni, dok je 12 učenica tekstilnog smjera trenutačno u Padovi.

- U Njemačku su išli učenici graditeljske i drvne struke: zidari, tesari, soboslikari i stolari, a dva nastavnika su išla u pratnji.

- Ukupna vrijednost projekta je 50.890 eura od kojih je školi prije odlaska na put doznačeno 70 posto, a 30 posto će biti doznačeno po prihvaćanju završnog izvještaja.


Učenicima i pratiteljima su iz sredstava projekta plaćeni troškovi putovanja, smještaja, prehrane, osiguranja i dnevnice te troškovi kulturološke i jezične pripreme koju su u školi pohađali dva tjedna prije samog polaska - rekla nam je Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole u Požegi.




Ovo je prvi projekt mobilnosti u ovoj požeškoj školi i interes učenika i roditelja bio je vrlo velik. Izabrano ih je 12, a oni koji iskažu interes za slične projekte novu će priliku imati već dogodine. Mladi su Požežani prvi graditelji iz slavonskih županija koji su uključeni u projekt mobilnosti.

- Učenici stolarskog smjera su bili uključeni u sam proces rada, odnosno montažu građevinske stolarije i restauraciju starog namještaja, što je u Njemačkoj izuzetno traženo i dobro plaćeno. Pristup radu u potpunosti je pojednostavljen. Bez puno priče dobili su radne zadatke. Ako nešto nisu znali, pokazalo im se i nastavili su dalje s radom - prenosi svoje dojmove Davor Krznarić, stručni učitelj drvnog smjera. On i njegov kolega Ivan Kovačević, tijekom stručne prakse koju su učenici obavljali, nisu imali mogućnost biti uz njih.

- Nismo bili s našim učenicima cijelo vrijeme. Po dolasku na radna mjesta dobili su mentore jer upravo cilj projekta mobilnosti je da se samostalno snađu u novoj i nepoznatoj sredini. Naši su učenici to doista odlično odradili - dodao je.





- Odnos prema učenicima i ljudima općenito, je ono po čemu su nam iskustva iz Njemačke potpuno drukčija od ovdašnjih. Naši su učenici u poptunosti bili ravnopravni s ostalim radnicima i radili su sve što i drugi. Tamo nema razlike između radnika i naučnika. Dobili su konkretne zadatke koje su trebali obaviti. Njemačka je zapadna zemlja gdje je sve savršeno uređeno i radnik za svoj posao na vrijeme uredno dobije plaću - dodao je Ivan Kovačević, nastavnik graditeljske struke.

Kaže kako su vrlo velike razlike u građevinarstvu u Njemačkoj i kod nas, od samog načina gradnje do različitih rješenja energetske učinkovitosti.



Među sedam učenika građevinskog smjera koji su boravili u Njemačkoj, u sklopu projekta mobilnosti, je Stjepan Čolić, učenik trećeg razreda Obrtničke škole, zanimanje zidar.



- Radio sam u građevinskoj tvrtki koja zapošljava oko 300 radnika. Radio sam poslove koje ovdje nisam imao priliku. Zidao sam siporeksom te postavljao gipsane ploče. Fizički nije bilo teško, a u tvrtki je bilo dosta naših ljudi tako da nije bilo problema s komunikacijom - prepričava Stjepan čiji otac već radi u jednoj građevinskoj tvrtki u Njemačkoj. Stoga Stjepan, koji će dogodine napustiti srednjoškolske klupe, već sada razmišlja krenuti očevim stopama.

Naime, požeške učenike, vlasnik tvrtke u kojoj su radili, pozvao ja da po završetku školovanja dođu raditi kod njega.





Iako ponuda za rad u Njemačkoj zvuči vrlo primamljivo, hoće li tamo doista i otići još uvijek nije siguran Luka Kakuk, učenik trećeg razreda, zanimanje stolar.

- Radio sam svašta, poput montaže i demontaže stolarije,a po prvi sam puta restaurirao stari namještaj. To je tamo hit. Mentor mi je bio Nijemac i bilo je u početku malo teže sporazumjeti se s njim, ali ubrzo je sve bilo bez problema - kaže Luka. On je svoju praksu odradio u maloj tvrtki s 13 zaposlenih čiji je vlasnik Hrvat, a susreo je tamo i jednog radnika koji je inače iz Biškupaca.



Dodao je da je posao stolara daleko cjenjeniji i bolje plaćen u Njemačkoj nego u Hrvatskoj.

Mladi su Požežani bili smješteni na tri različite lokacije. Već nakon prvog dana upoznavanja s gradom i javnim prijevozom potpuno su samostalno odlazili na posao, a "preživjeli" su, kažu i četverodnevni štrajk javnih prijevoznika.

Osim što su puno toga naučili, savladali jezične, kulturološke i druge barijere, te se savršeno snašli u stranoj zemlji bez pomoći profesora, slobodno su vrijeme iskoristili za obilazak kulturnih i drugih znamenitosti ovog višemilijunskog grada.

Odlična iskustva i nova znanja razlozi su zbog kojih i učenici i nastavnici bez razmišljanja kažu: Sve bi opet ponovili.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI