Pleternički inkubator je pun: ¨Proširit ćemo ga, interes je velik¨

Marija Šarić
(FOTO: Anđelko Banović)

24.10.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13585

"Svih osam prostorija je popunjeno. Imamo 6 ureda od kojih je jedan ured Poduzetničkog centra i dvije proizvodne hale koje su također pune", s ponosom kaže Marija Šarić, direktorica Poduzetničkog centra u Pleterničkom poduzetničkom inkubatoru. Nakon samo 15 mjeseci postojanja i udomljenih 8 tvrtki u PLINK-u već moraju razmišljati o proširenju.

- Riječ je osam tvrtki, odnosno sedam stanara, a zaposleno je 15 ljudi. To su sve poduzetnici početnici kojima nudimo svu pomoć od savjeta do privlačenja bespovratnih sredstava. Cilj nam je da se podignu na višu razinu, odnosno postanu velike i jake tvrtke dok su u inkubatoru. U pravilu potpisujemo ugovor na pet godina. Prva godina je besplatna, druge godine je najam 25 posto tržišne cijene, treće 75 posto. Tek četvrte godine plaćaju punu cijenu. Na krovu imamo solarnu elektranu od 30 kilovatsati koja omogućava poduzetnicima besplatnu struju i trenutačno pokriva sve naše potrebe za električnom energijom - priča nam direktorica Marija Šarić.

- Otkad smo puni, počeli smo razmišljati da idemo u proširenje. Gradonačelnica je to već rekla u nekoliko navrata. Planiramo nadograditi poduzetnički inkubator, proširiti jedan dio za urede i napraviti nove proizvodne hale. Koliko će to biti veliko, još ne znamo. Sad idemo u izradu projektne dokumentacije. Skroz se prijavljujemo na natječaje, prvo tražimo sredstva za projektnu dokumentaciju, a onda i za izgradnju. Imamo prostor spremišta koji je pokraj jednog ureda i koji se može nadograditi podizanjem krova, a hale moraju biti posebno izdvojene. Koliku ćemo im površinu dodijeliti ovisi o prostornom planu i projektu - nastavlja Šarić.


Kako su popunili sav prostor, sada su im glavne aktivnosti savjetovanje i pomaganje oko natječaja. Interes za ovakav oblik suradnje lokalne samouprave i poduzetnika očito postoji.


- Pokušavamo i dalje privući mlade da uđu u poduzetništvo kroz samozapošljavanje. Besplatno savjetujemo naše poduzetnike, ne samo s našeg područja. Radimo projektne prijave i pokušavamo im ostvariti bespovratna sredstva putem raznih natječaja. Stalno imamo edukacije iz projekata koje provodimo kako bismo ojačali postojeće poduzetnike, a posebno se brinemo o start-upovima u prvih nekoliko godina poslovanja - ustvrdila je direktorica.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI