Nastavnici bojkotirali izbor ravnatelja u Kempfovoj školi?

Dragan Zovko, ravnatelj OŠ J. Kempfa
(FOTO: Lidija Galić)

07.10.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 15631

U OŠ Julija Kempfa u tijeku je izbor za ravnatelja ove ustanove. No, čini se kako je riječ o najzamršenijem izboru do sada. Svoje su kandidature dostavili aktualni ravnatelj Dragan Zovko, Krešo Hamžik, profesor matematike u Kempfovoj školi te Kornelija Sabljak, profesorica kemije i biologije u OŠ Dobriše Cesarića. I dok je Vijeće roditelja sinoć uredno održalo svoju sjednicu, više od pola nastavnika nije se odazvalo na Nastavničko vijeće.

Krunoslav Vranješević, predsjednik Školskog odbora nije želio komentirati sinoćnju sjednicu.

- Informacije vezane za Nastavničko vijeće poslao sam u Ministarstvo prosvjete i čekamo njihov odgovor što ćemo i kako dalje. Kad završi, pričat će se o tome - rekao nam je kratko Vranješević. Nije želio odgovoriti na naše pitanje kako je moguće da se nastavnici ne pojave na vijeću dok se početkom školske godine roditelje hitno pozvalo na roditeljske sastanke kako bi izabrali svoje predstavnike u Vijeće roditelja. Kao razlog žurnih roditeljskih sastanaka je tada naveden izbor ravnatelja.


- Razumijem pitanje, razumijem na što ciljate, ali to će vam morati odgovoriti oni koji nisu došli. Kad se vijeće sazove, trebalo bi se doći. Možda su svi imali opravdane razloge, ali ja to ne znam. S druge strane, kad se malo bolje pogleda, opet je natpolovična većina odlučila i mislim će se sve riješiti za dobrobit djece, roditelja i djelatnika škole - rekao je. Što je to natpolovična većina odlučila, nije htio odgovoriti. Dodao je samo da se ne sjeća je li do sada bio sličan slučaj da na Nastavničko vijeće ne dođe toliki broj nastavnika.


Neferović Zovka pozvao na razgovor

- Grad je osnivač te škole i naravno da sam upoznat sa svime. Nakon prošlog Školskog odbora članovi odbora ispred Grada predočili su mi tijek izbora te upoznali da dosadašnji ravnatelj nije dostavio ovjerenu presliku diplome ili original na uvid u dokumentaciji za natječaj. Čudno je da originala nije bilo ni u dosjeu u školi. Pozvao sam ravnatelja Zovka u ured da mi pojasni tvrdnje kako nije predao urednu dokumentaciju. Zanimalo me kakav je daljnji postupak i kad će biti održana vijeća roditelja i nastavnika. Koliko znam, to je trebalo biti jučer i imam informaciju da na Nastavničkom vijeću nije bio dovoljan broj nastavnika dok je Vijeće roditelja održano - prokomentirao je gradonačelnik Vedran Neferović. Dodao je da je nezadovoljan ovakvim razvojem situacije.

- Žalostan sam što su Nastavničko vijeće i nastavnici postali očito predmet nečije manipulacije jer im je dolazak na nastavnička vijeća obaveza, a ne izbor hoće li ili neće doći. U velikoj su mjeri, u danima kad smo obilježili Dan učitelja, itekako tim postupkom degradirali vlastitu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu - ustvrdio je Neferović.

Pitali smo još uvijek aktualnog ravnatelja škole Dragana Zovka kako komentira gradonačelnikovu izjavu da nije predao urednu dokumentaciju na natječaj.
- Bez komentara sam - odgovorio je kratko.

Komentar na cijeli slučaj zatražili smo i od prosvjetne inspektorice Jasne Galić Minarik.

Inspektorica: "Neka obave izbor do kraja"

- Činjenica je da je obaveza nastavnika da dolaze na Nastavničko vijeće. Međutim, izbor za ravnatelja je u tijeku i svaki moj komentar može utjecati na to. Kad sve završi, dat ću vam svoje mišljenje i komentar. Znam za probleme onoliko koliko su me izvijestili tražeći od mene neke pravne savjete, ali cjelokupnu sliku nemam jer to je moguće utvrditi tek inspekcijskim nadzorom - rekla nam je putem telefona Galić Minarik. Nije željela reći je li potrebno održati novu sjednicu Nastavničkog vijeća.

- Sve dok ne bude zadnja sjednica Školskog odbora ili dok ne obavimo inspekcijski nadzor neću davati komentare o tome jer to može značiti da utječemo na izbor. Nas ne zanima tko će biti ravnatelj, nego je li sve obavljeno po propisima. Neka obave proces do kraja. Ne želim komentirati cijelu situaciju dok izbor ne završi ili dok na nečiji zahtjev ne obavimo inspekcijski nadzor - ponovila je.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI