Rich osvojio ʺZlatne rukeʺ i najavljuje nova zapošljavanja

Slavko Rich (lijevo) i predsjednik HOK-a Dragutin Radogajec
(FOTO: O.K.)

30.06.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 10183

Biti uspješni obrtnik 25 godina, voditi posao koji će preživjeti različite zakone, kolebanja tržišta i krizu, pritom još širiti djelatnosti i poslove, priznat ćete, pravi je pothvat kojim se malo tko u našoj županiji može pohvaliti. Stoga ne čudi da je Slavko Rich, vlasnik autoprijevoznog poduzeća u Završju i požeške turističke agencije Rich Tours, svojim iskustvom, radom i zalaganjem osvojio najveću nagradu koju hrvatski obrtnik može osvojiti - statuu "Zlatne ruke" Hrvatske obrtničke komore. Samo osam obrtnika iz cijele Hrvatske zaslužilo je ovu nagradu za uspješan rad i zalaganje za obrtnike.

- Ovo priznanje mi jako puno znači. Da mi netko umjesto toga ponudi 5.000 eura, odbio bih - komentirao je Rich za 034portal.

Počeo 1986. u Sloveniji


Slavko Rich je otvorio obrt 1986. godine. Budući da tada u Hrvatskoj zakon nije dopuštao privatnicima da se bave prijevozom putnika, radio je u Sloveniji. Tek od 1996. godine je u Hrvatskoj privatnicima dozvoljeno registrirati obrte za prijevoz, a od 2000. godine proširio je djelatnosti svoga obrta i na putničku agenciju. Trenutačno zapošljava sedam djelatnika, a unatoč krizi najavljuje širenje poslova i nastavak zapošljavanja.


Nikoga nije otpustio zbog krize

- Kriza nas je zahvatila sve u autoprijevoznoj branši. Samo kvalitetnim radom i dugogodišnjim iskustvom mi se uspijevamo uduprijeti. Nisam otpustio nijednog radnika. Čak dapače, naručili smo sedmi putnički autobus i kada stigne, trebat će nam još djelatnika - kaže nagrađeni obrtnik Rich.

Autoprijevoz Rich ima koncesiju Županije za prijevoz 3 autobusa školske djece, s Hrvatskim košarkaškim savezom za prijevoz svih reprezentacija osim muške A te s Ministarstvom obrane. Osim toga, preko vlastite putničke agencije dodatno upošljava svoje autobuse.

Problemi: Rad na crno i neplaćanje

Kao predsjednik Udruženja obrtnika grada Požege i Odbora za prijevoz putnika u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Rich se konstantno zalaže za poboljšanje položaja obrtnika.

- Krenuo sam kao obrtnik i ne planiram drukčije. Vlasnici trgovačkih društava su u prednosti jer ne odgovaraju za poslovanja svojih poduzeća svom vlastitom imovinom za razliku od obrtnika, ali zalažemo se da se zakoni promijene i da po tom pitanju budemo izjednačeni. Također, danas je velik problem za obrtnike neplaćanje i rad na crno. Nije problem naći posao i odraditi ga, problem nastaje kada ga treba naplatiti. Nadamo se i zalažemo se da inspekcije što ozbiljnije shvate svoje zadaće i da se, zahvaljujući novom zakonu, što prije suzbije rad na crno i nemogućnost naplate.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI