¨Kad prolazim pored vojarne osjetim adrenalin; to je moj poziv!¨

Pavao Zovko
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.08.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12182

Novi naraštaj vojnika, 37 ročnica i 337 ročnika, prisegnulo je danas u  Središtu za temeljnu obuku u Požegi na vjernost Domovini. Došli su iz Zadra, Hrvatske Kostajnice, Zagreba i drugih gradova kako bi služili domovini. Popričali smo prvo s jednim Požežaninom. Njemu je to puno više od karijere.

- To je životni znak koji morate osjetiti da bi bili vojnik. Vojska je definitivno moj poziv. Svaki puta kad bih slušao himnu ili prolazio kraj vojarne osjetio sam napadaj adrenalina koji mi pomaže i daje veću snagu u životu. Sin sam umirovljenog pripadnika oružanih snaga, a nećak sam poginulog branitelja. Želim služiti domovini kao i oni. Apsolvent sam Agronomskog fakulteta, ali vidim svoju karijeru u oružanim snagama i htio bih postati časnik. Profesionalno se vidim u pješaštvu. U konačnici ćemo vidjeti kako to ide zajedno, nekako će se spojiti. Obitelj je ponosna i svakim danom dobivam sve veću podršku od njih - ispričao Pavao Zovko iz Golobrdaca kraj Požege.

Ročnici će prva četiri tjedna obuke proći u Požegi, a zatim idu u Gašince. Dosad je ovakvu obuku u požeškoj vojarni prošlo 3555 ročnika. Zadranka Paula Lerga nam također kaže: "Vojska je poziv". Mladoj kemičarki je želja postati časnica i ići u međunarodne misije.





- Mislim da je velika čast služiti državi. Ovaj osjećaj ponosa ne može ništa zamijeniti. Želja mi je postati hrvatska časnica i boriti se za one koji se ne mogu boriti. Voljela bih ići i u međunarodne misije. Ujak mi je vojnik i kroz njegove priče sam zavoljela ovaj poziv. Inače sam završila srednju kemijsku školu. Za časnika morate imati fakultet, a želja mi je i nastaviti se obrazovati u struci. Poručila bih mladima koji osjete poziv da dođu i daju sve od sebe. Morate znati da se vojnik ne može biti samo dva mjeseca, nego 24 sata na dan i cijeli život. To nije posao, već poziv - ispričala nam je Paula Lerga iz Zemunika kod Zadra.

FOTO Pogledajte galeriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI