Potok poplavio kuću: Nitko im ne može pomoći jer nije ucrtan u kartu

Obitelj Subić vodi borbu s potokom koji službeno ne postoji
(FOTO: Anđelko Banović)

13.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12504

Birokratski aparat često nema veze sa stvarnošću niti zdravim razumom. U to se uvjerila četveročlana obitelj Subić iz Viškovaca kod Pleternice. Kuću im je poplavio potok koji protječe pored njihovog zemljišta. Obratili su se Gradu Pleternici, Hrvatskim vodama i Pleterničkom komunalcu, no od njih nisu dobili nikakav smisleni odgovor osim da kanal nije nigdje ucrtan pa formalno "ne postoji".

- Skoro dvije godine imamo problema s potokom uz kuću. Prošle godine smočili su nam se laminati, a nakon poplava u svibnju problem se pojačao i potok sada ide ravno na temelje. Ugrožena nam je ljetna kuhinja, zid se sav smočio, vlaga se širi i na susjedne prostorije jer je zid dugačak, na zamrzivač, ormar i iza televizora. Zadnja poplava nam se dogodila prije tri-četiri dana i još uvijek traje. Vlaga nam se uvukla skroz u kuću, to je strašno. Voda nam je probila u kuću, evo pliva nam jedna prostorija. Svi su u se na to oglušili. Sada moj suprug kopa motikom da vrati potok u korito - požalila nam se Antonija Subić.




Pleternička gradonačelnica Antonija Jozić na naš upit odmah šalje djelatnike Pleterničkog komunalca, no tvrdi da to nije njihov problem. Obitelji Subić nudi pomoć kod prepisivanja kanala Hrvatskim vodama. U požeškoj ispostavi Hrvatskih voda se pozivaju na članak 125. Zakona o vodama i problem vraćaju Gradu Pleternici. U silnoj zbrci netko je zaboravio da Subićima papiri neće skoro riješiti "gorući vodeni" problem.


- Čula sam se s direktorom Komunalca. Tu ne postoji nikakav kanal. On je nastao prirodnim putem i oduvijek je tamo, međutim nije ucrtan kao vodno dobro. Voda ide isključivo preko privatne parcele. Zemljište nije vodno dobro niti put i pripada gospodinu Subiću. Ono što mogu učiniti je idući tjedan s Hrvatskim vodama vidjeti da se dio parcele odvoji i upiše u katastar kao kanal i da se onda to rješava kao problem. Jedan od problema je bio što se prijašnjim zakonom nije moglo izvršiti parcelizaciju bez lokacijske dozvole. Sada je to moguće, mogu se odreći zemljišta i da to bude kanal u nadležnosti Hrvatskih voda - rekla je gradonačelnica Jozić.



- Ne mogu reći o kakvom je kanalu riječ jer ih ne poznajem sve. Što se tiče površinskih odvodnji, u zakonu točno stoji ako se radi o urbanoj cjelini da je nadležna jedinica lokalne samouprave. Oni čak mogu raspisati i naknadu potrebnu za uređenje takvog kanala, dakle to nije u nadležnosti Hrvatskih voda. Tko će sad raditi parcelaciju? Pa mi imamo nekih puno važnijih stvari koje čekaju na nju, a u Službi za javno vodno dobro u Zagrebu nema sredstava. Sve to treba početi, a kad će to doći na red, stvarno ne znam - odgovara Miroslav Taborski, voditelj Vodnogospodarske ispostave Orljava-Londža.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI