Ovo je Požežanka kojoj su Nizozemci dodijelili 1,2 mil. kn

Sanja Franić
(FOTO: S. Franić/ilustracija)

07.07.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 18638

"Kod života u zapadnoj Europi mi se sviđa što mi se čini da se na svakom koraku mogu opredijeliti za novi put i ništa nije zacrtano. Ne znam gdje se točno vidim u budućnosti, ali mislim da ću se znanošću baviti još dugo jer to me zaista zanima", kaže Sanja Franić, rođena Požežanka koja je doktorat stekla na sveučilištu u Amsterdamu, a nedavno je dobila 1,2 milijuna kuna potpore za istraživanje na Sveučilištu u Oxfordu. Njezino bi istraživanje moglo revolucionizirati prepoznavanje gena za depresiju, ali i druge nasljedne osobine.

- Nakon studentske razmjene sam se odlučila tamo započeti magistarski studij. Nakon toga sam upisala doktorat na "Vrije Universiteit" u Amsterdamu. Fakultet me je i zaposlio jer tako doktorati obično funkcioniraju u Nizozemskoj. Doktorski student je zaposlenik fakulteta te se bavi predavanjima i znanstvenim radom 4-5 godina, nakon čega doktorira. Tijekom magisterija bavila sam se statistikom u psihologiji. Potom sam prešla na primjenu statističkih metoda u genetici bihevioralnih osobina, kao što su depresija ili inteligencija - opisuje Sanja svoj znanstveni put.

Organizirano društvo bez korupcije


U početku nije bilo lako. Za Nizozemsku je 2006. godine bila potrebna viza i dobiva je tek iz trećeg pokušaja. Treba se izboriti i za stipendiju jer je školarina ogromna. Prve dvije godine studija nije imala vremena ni za što osim učenja. Oduševljena je otvorenošću Nizozemaca, ali i mnogočime drugim.


- Kao studentici iz Hrvatske to mi je bilo gotovo nemoguće platiti, tako da sam ovisila o dobivanju stipendije. Za mnoge se nisam mogla prijaviti jer nisam bila iz EU, a hrvatske stipendije gotovo da nisu ni postojale. Učila sam oko 15 sati dnevno uključujući vikende kako bih održala prosjek 5,0. Na kraju sam dobila nizozemsku stipendiju HSP Huygens, koja je u to vrijeme bila jedina na svijetu za koju sam se mogla prijaviti. Bilo ju je teško dobiti, dobivalo ju je oko 10 posto  kandidata, ali je pokrivala sve troškove studija, života, smještaja, zdravstvenog osiguranja, čak i puta u Hrvatsku - prisjeća se Sanja.

-  Nizozemcima se iznimno divim na organiziranom društvu, poduzetničkom duhu, kulturi suradnje, iskrenosti, tolerantnosti, progresivnosti. Dok u Hrvatskoj glasaju za zabranu homoseksualnih brakova, u Nizozemskoj slavimo jedan od najvećih Gay Prideova na svijetu, a svaki spomen zabrane homoseksualnog braka značio bi kraj političke karijere. Divim se sekularnoj državi, odsustvu korupcije, znanstvenom i izumiteljskom duhu, samostalnosti, načinu na koji uživaju u životu. Sveučilište volim prvenstveno zbog kvalitete znanstvenog rada, onoga što mogu naučiti radeći s vrhunskim znanstvenicima i odsustva elitizma. Stav da smo svi jednaki je još jedna od tipično nizozemskih osobina - dodaje mlada znanstvenica.

Strojno učenje u genetici

Slijedi joj dvije godine istraživanja na Sveučilištu u Oxfordu gdje je odradila i dio doktorata.

- Projekt se bavi korištenjem strojnog učenja u genetici. Koliko znam, nitko to dosad nije ozbiljnije pokušao, a s obzirom na to da se podaci o DNA još uvijek ne koriste optimalno, mislim da bi razvoj nove metode za genetske studije imao smisla. Tako misli i Nizozemska organizacija za znanstveno istraživanje, koja mi je dodijelila oko 1,2 milijuna kuna za dvogodišnji projekt. Drago mi je da ću opet raditi u Oxfordu. Najviše se veselim radu na zanimljivom projektu koji sam osmislila u skladu sa svojim interesima, statistički i programerski usmjerenima. Osim toga uvijek sam se dobro slagala s Britancima, tako da znam da će mi u tom smislu život u Engleskoj odgovarati - ispričala nam je Sanja.

Za Požegu je vežu prijatelji

Nakon završene gimnazije u Požegi preselila se u Zagreb radi studija psihologije. Obitelj joj se preselila nešto poslije, no veza s Požegom je ostala.

- Zadnji put sam u Požegi bila prije 10-ak godina na Dirty Old Festivalu. S Igorom, organizatorom, još uvijek popijem kavu kad sam u Zagrebu. Nedavno sam imala posjet iz Požege. Još uvijek sam u kontaktu s brojnim prijateljima, od najboljih frendica iz srednje škole do onih s kojima sam se znala družiti na punk koncertima i festivalima. Iako nemam vremena za posjete, imam dosta jaku vezu s Požegom jer tamo sam najdulje živjela. Godišnjice mature propuštam unatoč najboljim namjerama, ali na iduću se definitivno nadam otići. S obitelji, koja je u Zagrebu, kontaktiram Skype-om. Posjećujem Zagreb otprilike jednom godišnje, a posjećuju i oni mene. U Hrvatsku dolazim za dva tjedna. Veselim se boravku na moru, gdje ću se naći i s najboljom frendicom iz Požege - rekla nam je na kraju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI