Djeca se upoznaju s glazbom, svatko je odabrao svoj instrument (foto)

Festival instrumenata u Glazbenoj školi Požega
(FOTO: Aleksandar Grlić)

03.06.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8395

"Najviše mi se svidjela gitara, želim je svirati otkako sam saznao za glazbenu školu", komentira oduševljeno Leon Dokša, zainteresiranih na Festivalu instrumenata u Glazbenoj školi Požega, gdje su im učenici i profesori predstavili tubu, vibrafon, solo pjevanje i još puno instrumenata u kratkim izvedbama kako bi potencijalni budući polaznici osnovne i srednje glazbene škole mogli izabrati.

- Sestra mi svira klarinet, ali ja više volim gitaru, klasičnu ili rock `n` roll. Veselim se glazbenoj školi. Dobro je naučiti svirati neki instrument zato što ćemo onda znati više stvari i možemo svirati roditeljima - kaže nam Leon koji se već odlučio.




- Kao mlad sam učio samo nešto malo svirati harmoniku, ali ne sviram. I sinu i kćeri dajemo priliku da se glazbeno obrazuju i probaju naći u tome smisao u ovom katastrofalnom vremenu. Vjerujem, ako se nađeš u tome, da te to maksimalno ispunjava i čini zadovoljnijim. Proširuje se krug obrazovanja i na glazbenu pismenost, dobije se nešto više od klasičnog obrazovanja - ispričao nam je Dalibor Dokša, Leonov tata.


- Meni se svidio klavir. Jednom ću postati velika pijanistica. Seka, koja ima šest godina, voli pjevati pa ćemo jedno zajedno nastupati - kaže nam osmogodišnja Helena Starčević iz Jakšića koja je osim sestre Sare dovela i prijateljice.



- Ne sviram ništa profesionalno, nešto amaterski gitaru, ali cure imaju veliku želju svirati. Želio bih da se one tome profesionalnije posvete. To je prvenstveno njihova želja pa im treba pružiti priliku. Mislim da je glazba dosta bitna zato što ispunjava onaj prazan dio u odrastanju i životu - rekao je Domagoj Starčević, Helenin otac.

Požeška škola je jedna od najopremljenijih u regiji. Neki instrumenti se u cijeloj Slavoniji mogu učiti samo u Požegi, poput limenih puhačkih i udaraljki. Tako da će oni koji se još nisu odlučili imati vremena odabrati instrument.



- U konkurenciji smo s najboljim školama u državi. Razvili smo bogatstvo muziciranja na raznim instrumentima i to se osjeti u radu. Naši učenici uspješni su i u polaganju prijamnih ispita i u studiranju na muzičkoj akademiji. Prednosti glazbenog obrazovanja su brojne. Tu je socijalizacija učenika, svatko tko zna svirati jedan instrument je sigurno na razini iznad kolega u školi. Ako ode van, tamo se to jako cijeni. Kroz glazbu govori praktično još jedan svjetski jezik koji svi razumiju - izjavio je Valentin Veljko Škorvaga, ravnatelj Glazbene škole Požega.













































Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI