Ronko im poslao treću odbijenicu za trg

Završnica festivala Zlatne žice Slavonije
(FOTO: Vjeran Blašković)

02.06.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10665

Nitko nema što Požega imade - dva festivala od gradske vlade... tako bi se nekako mogli rimovati stihovi nekog budućeg bećarca koji će se pjevati na jednom od festivala Zlatne žice Slavonije. Naime, sve je izvjesnije da ćemo imati dva festivala.

Treći odbijanac

Jučer je Društvu Zlatne žice koje već 20 godina organizira festival stigao dopis iz Grada Požege kojega je potpisao gradonačelnik Zdravko Ronko kojim je negativno odgovoreno na njihovo treće ovogodišnje traženje središnjeg požeškog trga za održavanje festivala Zlatne žice Slavonije.


- Mogu vam potvrditi ono što mi je jučer u telefonskom razgovoru rekao direktor festivala Ivan Enjingi, a to je da se nama na naš treći zahtjev odgovorilo negativno tj. da nam se trg neće dati za organizaciju ovogodišnjeg festivala - rekao je za 034portal Drago Alatić, član Upravnog odbora Društva Zlatne žice. Rekao je kako u dopisu iz Grada Požege stoji da je trg na korištenje u traženom vremenu (31.8. – 4.9. 2011.) dan Požeškom tamburaškom orkestru.


Natječaj za koncesiju nad Žicama

Iz dopisa Društvu Zlatne žice može se iščitati kako je koncesiju do 2015. godine nad festivalom Grad Požega dao Požeškom tamburaškom orkestru kojega vodi Tomislav Galić, bivši član Društva Zlatne žice i producent festivala Zlatne žice Slavonije. Ugovor je potpisan 18. travnja 2011., a odluka o tome u Gradu je donesena 29. ožujka 2011.

Podsjetimo, Grad Požega ove je godine u siječnju po prvi puta u 20 godina novije povijesti festivala objavio natječaj kojime je odlučio u koncesiju na 5 godina dati organizaciju festivala. Na natječaj, prema našim izvorima, javila se samo jedna udruga - Požeški tamburaški orkestar, koja je i dobila koncesiju.
Grad Požega do danas nije javno obznanio tko je dobio organizaciju na natječaju kojega je raspisao u siječnju, pa su te informacije bile u sferi "rekla kazala". Podaci iz dopisa Društvu Zlatne žice su i prva konkretna saznanja da je potpisan ugovor o koncesiji.

Društvo Zlatne žice nije se javilo na spomenuti natječaj jer je smatralo kako je jedina svrha osnivanja Društva organizacija festivala te da se ne treba javiti na natječaj. Nedavno su u trećem ovogodišnjem zahtjevu Gradu kojim su tražili termin na trgu za festival pisali i o programu i promjenama kojima će uzdići kvalitetu festivala.

Pjesme stižu i jednima i drugima

Za sada je poznato da je Društvo Zlatne žice raspisalo natječaj za pjesme koji traje do 20. lipnja te da su pjesme počele pristizati. Isto tako neslužbeno saznajemo da su pjesme počele pristizati i Požeškom tamburaškom orkestru.

Koliku zbunjenost izaziva ova situacija kod izvođača može se samo pretpostavljati. Isto kao što se može samo pretpostaviti kakvi će biti komentari ako uistinu budu dva festivala Zlatne žice Slavonije.

Front preseljen na Prisavlje

Kako se može zaključiti između redova - glavni front u borbi za festival trenutno se vodi na Hrvatskoj televiziji. Naime, i jednima i drugima je jasno da bez prijenosa uživo na HTV-u "nema festivala" tj. značaja kakav je festival imao svih ovih godina.

Tomislav Galić, voditelj Požeškog tamburaškog orkestra izjavio je kako će uskoro biti priređena tiskovna konferencija na kojoj će sve biti obznanjeno.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI