Arheologija nije Lara Croft i Indiana Jones

Robert Mokri i Marijana Matijević
(FOTO: Aleksandar Grlić)

15.01.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 11752

Katolička gimnazija i Povijesno društvo Požega 18. i 25. siječnja organiziraju Zimsku školu arheologije. Tema je "Arheologija Požeške kotline", pozvani su srednjoškolci svih požeških škola, ali i osnovci i stariji. Slobodnih mjesta je 40-ak. Predavači će biti stručnjaci poput Jacqueline Balen, Marka Dizdara, Marije Mihaljević, Hrvoja Potrebice, Dubravke Sokač Štimac i brojni drugi. Učenici će imati priliku upoznati se s temeljnim arheološkim pravilima, instrumentima i crtanjem. Postoje i planovi za terensku nastavu na pravim lokalitetima preko ljeta.

- Subote su složene po obrascu: tri predavanja prijepodne, a poslijepodne dvije radionice. Radionice drži više osoba tako da se učenici mogu podijeliti u grupe. Za cilj smo si postavili rad s mladima i promoviranje arheologije koja nije prisutna u školama kao znanost. Građani pronalaze razne artefakte i jako je bitno da ih upoznamo kome se mogu obratiti u takvim slučajevima. Ostvarili smo suradnju s Institutom za arheologiju, Filozofskim fakultetom i Arheološkim  muzejom u Zagrebu, Gradskim muzejom u Požegi i brojnim drugim institucijama. Drago mi je da sudjeluju učenici svih škola u Požegi. Bit je prikazati arheologiju kakva jest, a ne kroz prizmu likova poput Lare Croft i Indiane Jonesa - izjavila je Marijana Matijević, tajnica Povijesnog društva Požega.

- Odlučili smo zajedno organizirati Zimsku školu arheologije otvorenu za javnost. Crkva je oduvijek bila ta koja pokušava očuvati kulturu, povijest i baštinu naroda. Tako i u ovom slučaju surađujemo i želimo naglasiti važnost ne samo školstva i institucija već i suradnju vjerske i civilne zajednice - rekao je Robert Mokri, ravnatelj Katoličke gimnazije.


Planiraju slične projekte na regionalnoj razini. Škola će dobiti i svoj terenski dio. Sličan projekt za osnovce uspješno provode u Kanižlićevoj školi. Planovi su da se i njima omogući posjet lokalitetima.


- Brojni su upiti, ali mlada smo udruga i nadam se da ćemo iduće godine napraviti nešto i za druge dijelove zemlje. Kod terenske nastave imamo jedan projekt u Imrijevcima za koji smo zatražili sredstva EU. Odmah nam se javila Hrvatska vojska i ponudila pomoć u vidu logistike. Brojne institucije su zainteresirane - dodala  je Matijević.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI