Zarade na svirkama pa ne traže roditelje novac za izlaske

Tamburaški sastav Bagrem
(FOTO: TS Bagrem)

25.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8288

Iz Požeškog tamburaškog orkestra iznjedrio je sada već zreo i kvalitetan tamburaški sastav Bagrem. Čine ga šestorica srednjoškolaca, učenika drugog i trećeg razreda gotovo svih škola u Požegi.

Marko Adžić, Marko Jurić, Marko Vranić, Matija Potnar, Matej Miljanović i Karlo Balenović imaju 16-17 godina i svi sviraju tamburice dulje od sedam godina.

Svirke i organizacija


- Počeli smo svirati u folkloru, a nastavili u orkestru pod vodstvom Tomislava Galića. On nas je okupio i savjetovao nam da se udružimo u sastav jer smo se istaknuli u svojoj skupini. Ubrzo smo se našli i oformili grupu koja sada djeluje dvije godine, kaže 16-godišnji Karlo Balenović, koji osim sviranja odrađuje i organiziranje svirki te bukiranje benda.


Tamburaški sastav Bagrem najmlađi je sastav takve glazbe u Požegi, a vjerojatno i u cijeloj županiji. No, po kvaliteti i broju svirki ne zaostaju ni za mnogo starijim i iskusnijim kolegama.

Sviraju svakog vikenda

- Već tri mjeseca su nam svi vikendi puni. Uvijek imamo posla, a sviramo u svatovima, po kafićima, na momačkim i djevojačkim večerima... Ne mogu reći da nema posla. Zasad još, kao mladi sastav, ne možemo tražiti za svirku kao oni stariji, ali već se može dobar džeparac od toga zaraditi. Osobno se ne sjećam kad sam zadnji put tražio novac od roditelja za izlazak, uvijek imam vlastiti, objašnjava Karlo.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Karlo potroši svakodnevno više sati na vježbanje i svirke, što u orkestru, a što sa sastavom. Kao i svaki drugi hobi, da bi bili uspješni u sviranju tamburice zahtijeva mnogo odricanja i rada.

Uskoro snimaju vlastitu pjesmu

Bagrem se razlikuje od većine drugih tamburaških sastava po tome što ima i "drugi prim". Prema Karlovim riječima on daje puninu zvuku. Kaže da su njemu osobno uzori Najbolji hrvatski tamburaši (nekadašnji Zlatni dukati) jer oni su najdulje na sceni i imaju pjesme koje traju. Osim tamburaša, voli slušati i drugu glazbu, kaže sve osim turbo-folka i metala.

Dečki najavljuju prvu vlastitu pjesmu, koju će prijaviti na natječaj za festival Zlatne žice.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI